L'expolicia vegà que serà el segon alcalde negre de Nova York

Eric Adams ha promès reduir el crim i reformar la policia per acabar amb el seu biaix racista

3 min
Eric Adams durant el seu discurs com a nou alcalde de Nova York

BarcelonaVegà, amant de la bicicleta i de la meditació. Unes credencials que refermen el perfil progressista del nou alcalde de Nova York, Eric Adams, però que no ho diuen pas tot sobre ell. Aquest excapità de policia que es va ficar en política fa prop de dues dècades per defensar la justícia racial s'ha convertit aquest dimarts en el segon alcalde negre de la ciutat. Adams, de 61 anys, va treballar durant 22 anys en el cos de policia de Nova York, el més important dels Estats Units, on ell mateix ha admès que va comprovar el racisme sistèmic dins del cos. Des de l'alcaldia de Nova York, s'ha compromès a combatre'l augmentat la diversitat dins del cos policial.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Nascut a Brooklyn i criat en els carrers de Queens, fill d'una mare soltera que treballava de cuinera i dona de la neteja, la història personal d'Adams té tots els ingredients de superació i lluita contra la injustícia que construeixen la narrativa de l'heroi nord-americà. Una narrativa que ha sabut aprofitar al llarg dels seus més de quinze anys de carrera política, farcint d'anècdotes autobiogràfiques qualssevol de les seves grans intervencions públiques. Una de les més conegudes és la que explica que el va motivar a ser policia: quan tenia quinze anys, ell i els eu germà van ser detinguts per invasió de propietat privada i els van apallissar. El trauma el va fer voler convertir-se en policia i canviar la professió des de dins, explica.

Adams ha fet bandera de la lluita contra la injustícia racial durant tota la seva carrera política, que va arrencar ja als anys 90, quan va intentar, sense èxit, presentar-se al Congrés. Després d'un breu pas pel Partit Republicà, al qual es va unir el 1997 durant l'alcaldia de Rudi Giuliani, Adams es va passar als demòcrates i es va convertir en senador estatal de Nova York el 2006. El 2013 es va convertir en el primer afroamericà president del districte de Brooklyn.

Tot i això, durant la campanya a l'alcaldia de Nova York, que ja va arrencar a principis d'any de cara a les primàries demòcrates que va guanyar al mes de juny, s'ha desvinculat clarament del moviment defund the police, sorgit en les protestes del Black Lives Matter contra el racisme policial i que reclama desinvertir en la policia. La seva recepta per a la reforma policial passa, en canvi, per "la diversitat i la transparència", una promesa electoral que uneix a la de "reduir el crim" a la Gran Poma.

A partir de l'1 de gener, pren possessió i li tocarà aplicar-ho. A més d'altres promeses, com les 300 milles (482 quilòmetres) de carril bici protegit que vol afegir a la ciutat, o les millores en l'accés als serveis sanitaris i l'habitatge per a les classes baixes i mitjanes. Adams no oblida els seus orígens humils, i ha promès esmenar unes polítiques de la ciutat que "van trair la mama", va dir quan va anar a votar. Tot i això, una polèmica desfermada durant les primàries demòcrates va posar en qüestió que el futur alcalde visqui a Nova York. La seva declaració fiscal diu que viu a Nova Jersey, on és copropietari d'un apartament amb la seva parella, i durant el cim de la pandèmia va estar durant setmanes vivint al seu despatx de la seu del districte de Brooklyn. Adams va fer una visita per a la premsa on deia que era casa seva, al barri de Brooklyn, però algunes coses no van acabar de convèncer els periodistes: el menjar de la nevera no era vegà, segons Adams perquè era del seu fill. El nou alcalde de Nova York és vegà, o almenys vegetarià, des que als 56 anys va descobrir que té diabetis.

stats