14/05/2016

Obama protegirà els transsexuals als centres escolars

2 min
Obama protegirà  els transsexuals als centres escolars

Nova YorkEl que va començar com una polèmica local va camí de convertir-se en una nova batalla pels drets civils. L’administració Obama va publicar ahir una directiva perquè totes les escoles públiques garanteixin als estudiants transsexuals poder utilitzar els lavabos corresponents al sexe amb què se senten identificats. Una carta conjunta dels departaments d’Educació i de Justícia exigeix que les escoles eliminin qualsevol discriminació contra els estudiants transsexuals. “No hi ha marge a les nostres escoles per a discriminació de cap tipus, inclosa la discriminació contra els estudiants transsexuals per raó de sexe”, va declarar la fiscal general, Loretta Lynch. La carta no té força legal, però porta incorporada una amenaça implícita: si s’incompleix es portarà l’escola als tribunals i se li retiraran els fons federals.

És un nou enfrontament entre el govern federal i un estat, el de Carolina del Nord, que va aprovar una legislació que obliga cada estudiant a utilitzar el lavabo corresponent al sexe de naixement i que, superant l’àmbit estricte dels lavabos, s’està convertint en bandera dels col·lectius LGTB. Ja hi ha una batalla legal oberta, amb denúncies mútues entre els governs, i ara la directiva estén el terreny de batalla a tot el territori nord-americà.

La normativa va més enllà dels lavabos i garanteix als estudiants transsexuals el dret d’identificar-se de la manera que triïn en tots els aspectes de la vida escolar. Les escoles poden separar espais per sexe, però l’elecció correspon a cada estudiant. La norma també s’aplica als esports i a les extraescolars, i les escoles no podran excloure o sancionar els estudiants transsexuals per actuar d’acord amb la seva identitat de gènere. A les fotos, els balls i les cerimònies de graduació, els estudiants han de poder participar i vestir d’acord amb el sexe que han triat.