Internacional 05/09/2019

Polèmica per les declaracions de Bolsonaro en què justifica els assassinats de Pinochet

El president del Brasil diu que si no fos pel dictador "avui Xile seria una Cuba"

Ara
2 min
El president del Brasil, l’ultradretà Jair Bolsonaro, s’ha deixat anar i els últims  dies ha protagonitzat diverses polèmiques mediàtiques.

Barcelona“Si no hagués sigut per Pinochet, que va derrotar l'esquerra el 1973, entre els quals el seu pare, avui Xile seria una Cuba”. Aquesta ha sigut la reacció del president del Brasil, Jair Bolsonaro, a les paraules de l’alta comissionada de l’ONU pels Drets Humans i expresidenta de Xile, Michelle Bachelet, que va posar en dubte la situació democràtica del país. Bolsonaro ha justificat així els assassinats del dictador xilè, entre els quals el del pare de Bachelet.

L'alta comissionada de l'ONU va encendre Bolsonaro a l'atribuir l’augment d’assassinats civils comesos per la policia al Brasil a “un marcat augment de la violència policial” i a “discursos que legitimen les execucions extrajudicials i l’absència de rendició de comptes”. També va alertar sobre la reducció de l’espai cívic i democràtic mitjançant els atacs als defensors dels drets humans i les restriccions a la feina de la societat civil.

Les declaracions han generat polèmica arreu del món i han provocat la reacció de líders mundials com el president xilè, Sebastián Piñera, que ha dit que no comparteix les paraules de l’ultradretà, especialment en "un tema tan dolorós" com la mort del pare de Bachelet.

El Brasil, però, es manté del costat del seu president. El ministeri de Relacions Exteriors del país ha sortit en defensa de Bolsonaro amb un comunicat en què acusa Bachelet d’haver fet comentaris precipitats i falsos, tot i que no fa referència explícita a les declaracions del president brasiler. “En moments en què Veneçuela, per exemple, viu una crisi humanitària sense precedents que afecta tota la regió, l’alta comissionada hauria de concentrar els seus esforços en temes més urgents i evitar precipitacions i falsedats indegudes”, diu el text.

Per la seva banda, el portaveu de la Presidència, Rego Barros, ha tret ferro a la polèmica en una roda de premsa: “El president s’ha limitat a referir-se als comentaris de Bachelet i ha dit que la comissionada de l’ONU desconeix la situació política del Brasil, que menysprea la plena democràcia que vivim i que li divulga al món informacions que distorsionen totalment la realitat del país”.

stats