Alerta a Israel, que tem un atac de l'Iran

Davant les insistents amenaces de Teheran, que vol venjança, Biden reitera el suport a Tel-Aviv malgrat la guerra de Gaza

4 min
Un grup d'homes passen les hores en una platja de Tel-Aviv.

Beirut"L'Iran és només la punta de l'iceberg d'una guerra regional si Israel no atura la seva ofensiva a Gaza", adverteix a l'ARA Ali Shilhani, analista militar de la Universitat Libanesa Americana.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'atac aeri israelià contra el consolat iranià de Damasc l'1 d'abril, que va matar un alt dirigent de la Guàrdia Revolucionària iraniana, ha fet saltar les alarmes d'una resposta "contundent" per part de l'Iran contra els interessos dels Estats Units i Israel. Però mentre es debaten les diferents opcions d'una possible resposta iraniana, les milícies regionals aliades del règim dels aiatol·làs "estan preparades per donar el primer cop", insisteix Shilhani.

En aquests moments només podem esperar un atac a Israel des de territori sirià o libanès, assenyala l'expert. Aquesta opció ha posat en alerta Tel-Aviv, que està duent a terme entrenaments militars "per defensar-se d'un atac amb míssils de llarg abast", assegura l'analista libanès, abans d'afegir que l'amenaça d'un atac com a represàlia per la mort del comandant Mohammad Reza Zahedi i de sis membres més de la Guàrdia Revolucionària iraniana "serà indirecta". "Si l'Iran ataqués des del seu territori, Israel colpejaria Teheran, fet que provocaria una resposta regional que tant l'Iran com Israel volen evitar".

De fet, el líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei, va advertir aquest dimecres durant el seu discurs per la festa de l'Aid al-Fitr (que marca el final del sagrat més del Ramadà) que "el malvat règim [d'Israel] va cometre un error, ha de ser castigat i serà castigat". Tot i això, la resposta encara no s'ha produït.

Tot i els rumors que van circular aquest dimecres sobre el fet que l'Iran havia tancat el seu espai aeri i ordenat als vols comercials evitar l'aeroport de Teheran, així com les maniobres militars per provar nous míssils prop de Qom i de noves defenses aèries, el règim dels aiatol·làs continua anant amb cautela.

Horitzó incert

L'objectiu d'Israel, segons el periodista i expert Munir Rabieh, és "contenir la guerra, no ampliar-la", per la qual cosa ha incrementat els atacs en territori sirià contra els interessos de l'Iran i els seus aliats per "debilitar el seu arsenal militar i impedir un nou front de guerra des de Síria".

Des que va començar la guerra a Gaza el 7 d'octubre, els atacs aeris israelians contra dipòsits d'armes i membres de la Guàrdia Revolucionària i Hezbollah a Síria han sigut més freqüents i de "precisió quirúrgica". "Israel coneix els càlculs de l'Iran, que busca obrir un tercer front per dividir més l'exèrcit israelià i debilitar-lo", explica Rabieh.

El líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Alí Khamenei, a Teheran. / REUTERS

Durant les dues últimes setmanes, Israel ha dut a terme els atacs més mortífers en territori sirià dels últims sis mesos. Més de quaranta efectius militars, entre sirians i membres de Hezbollah van morir en un atac israelià prop de l'aeroport d'Alep el 29 de març i l'1 d'abril Israel va atacar el consolat iranià a Damasc, en què van morir set membres de la Guàrdia Revolucionària i funcionaris iranians.

Paral·lelament, Hezbollah és cada cop més la diana dels atacs a l'altra banda de la frontera entre el Líban i Síria, especialment Al-Qusayr, als voltants de Damasc i el mausoleu de la ciutat de Sayeda Zeinab, que és un bastió dels grups alineats amb l'Iran a Síria. Fins i tot a la frontera entre Síria i l'Iraq, llocs controlats per Hezbollah i la Guàrdia Revolucionària Islàmica de l'Iran com Deir ez-Zor i Boukamal, han sigut atacats. "Hem vist com magatzems d'armes i míssils han estat colpejats per Israel, a uns 400 quilòmetres dels suburbis del sud de Beirut (feu de Hezbollah)", destaca Rabieh. "Israel ha entrat en una nova fase del conflicte i atacarà Hezbollah i les milícies proiranianes al nord del Líban, a Damasc o a Alep", adverteix l'expert.

Biden reitera el suport a Israel

Rabieh veu aquests atacs com senyals anticipats d'una operació a gran escala al Líban per debilitar Hezbollah, en mig de la pressió dels Estats Units per impedir que Israel llanci una operació terrestre a Rafah. Dit d'una altra manera, "una nova equació que implicarà l'ampliació de la guerra al Líban per compensar la batalla de Rafah", apunta.

Tanmateix, l'estratègia d'Israel xocaria amb els esforços dels Estats Units i Occident per evitar que la regió exploti, ja que una extensió de la guerra amb Hezbollah obriria tots els fronts.

Davant aquest context, s'entenen millor les declaracions d'aquest dijous del president dels Estats Units, Joe Biden. Malgrat l'evident distanciament de Washington amb Tel-Aviv a causa de la brutalitat de l'ofensiva israeliana contra Gaza, l'inquilí de la Casa Blanca ha volgut deixar clar que el seu suport a Israel és "indestructible" davant Teheran i els seus aliats, tot i les seves diferències amb la gestió que Netanyahu està fent de la guerra.

“Com vaig dir al primer ministre Netanyahu, el nostre compromís amb la seguretat d'Israel davant d'aquestes amenaces de l'Iran i els seus aliats és indestructible. Farem tot el que puguem per protegir la seguretat d'Israel”, ha assegurat Biden després que l'Iran i lsrael tornessin a creuar-se advertiments durant la jornada, elevant el temor a una guerra regional.

stats