Internacional 24/01/2017

Rex Tillerson, el petrolier que liderarà la diplomàcia nord-americana

L'expresident d'ExxonMobil supera l'últim escull: el comitè de Relacions Exteriors del Senat n'aprova el nomenament

Agències
1 min
Rex Tillerson, en una imatge d'arxiu.

WashingtonEl comitè de Relacions Exteriors del Senat nord-americà ha aprovat de matinada el nomenament de de l'empresari del petroli Rex Tillerson com a secretari d'estat. Tillerson era fins ara el president de la petroliera ExxonMobil, i se'l considera un home pròxim al president rus, Vladímir Putin.

La votació ha estat ajustada: 11 a favor i 10 en contra (tots els representants demòcrates) i Tillerson ha pogut superar-la gràcies al suport de John McCain, Lindsay Graham i Marco Rubio, tres republicans que havien expressat reserves sobre la seva figura, precisament pels seus vincles amb Putin. La comissió era l'últim escull per al nomenament el nou cap de la diplomàcia nord-americana: ara la candidatura passa al ple del Senat, on els republicans tenen majoria.

Els senadors també havien alertat dels possibles conflictes d'interès derivats de l'amistat de Tillersson amb Putin i dels seus negocis com a president d'una petroliera amb activitat arreu del món. També ha sortit a la llum que ExxonMobil havia pressionat el govern nord-americà perquè aixequés les sancions imposades a Rússia després de l'annexió de la península ucraïnesa de Crimea el 2014. Tillerson va negar haver participat en aquestes pressions en les sessions de control de la comissió.

També alguns senadors es van mostrar alarmats per les reticències de Tillerson de condemnar la campanya antidrogues del president filipí, Rodrigo Duterte, sota la qual les forces de seguretat del país han executat més de 6.100 persones en ple carrer.

stats