Internacional 13/12/2016

Rex Tillerson serà el secretari d'estat de Donald Trump

El president electe ha escollit l'executiu de la petroliera ExxonMobil, proper a Putin, com a cap de la diplomàcia nord-americana. Rick Perry, exgovernador de Texas, serà secretari d'Energia

Agències
2 min
Rex Tillerson, en una imatge d'arxiu.

WashingtonEl màxim dirigent de la petroliera nord-americana ExxonMobil, Rex Tillerson, de 64 anys, és l'escollit pel futur president dels EUA, Donald Trump, per convertir-se en proper secretari d'estat. A última hora de la nit de dilluns, els mitjans locals ja donaven la decisió per definitiva i, posteriorment, l'equip de transició de Trump ho confirmava. Ell mateix ho deia en un tuit aquest matí.

Dissabte passat el president electe va desfer-se en elogis cap al directiu en una entrevista a la cadena Fox News. "És molt més que un executiu de negocis", deia, "juga a escala global i té a les seves mans la companyia més gran del món, una petroliera que dobla la mida del seu competidor més proper i que ha sabut gestionar increïblement bé".

També va fer referència a la relació de Tillerson amb Vladímir Putin: "Coneix molts dels actors de l'escenari global i ha arribat a acords a gran escala a Rússia".

Precisament aquest passat pot passar-li factura, perquè, com apunten mitjans com 'The Washington Post', és complicat que el Senat ratifiqui la seva elecció, i els legisladors miraran amb lupa la seva trajectòria i les seves relacions al capdavant d'ExxonMobil des del 2006. El 'Post' també diu que molts senadors republicans s'han mostrat reticents a confirmar Tillerson.

L'ombra d'un possible conflicte d'interessos, que ja plana sobre Trump, també ho fa ara sobre Tillerson, que ha d'assumir un lloc clau de la futura administració.

Segons 'The Wall Street Journal', Tillerson, que pensava retirar-se l'any que ve, té un fons de pensions per valor de desenes de milions de dòlars que podria veure's afectat per les futures accions del departament d'Estat.

Rick Perry, secretari d'Energia

Trump també ha anunciat el nomenament de l'exgovernador de Texas, Rick Perry, que va ser especialment dur amb ell quan donava suport a Ted Cruz com a candidat a la Casa Blanca, com a secretari d'Energia. Perry, que va ser governador durant més de 14 anys, manté una política no intervencionista, amb posicions canviants respecte a la immigració, i sempre s'ha mostrat contrari a qualsevol iniciativa de Barack Obama.

stats