Rússia dona fins demà al matí a Mariúpol per rendir-se

L'exèrcit de Moscou diu als soldats ucraïnesos que deixin les armes i se'ls garantirà poder sortir amb vida de la ciutat

3 min
Mariúpol, devastada vista de l'aire

BarcelonaDesprés de dies d'acarnissament amb la població de Mariúpol, amb bombardejos constants contra objectius civils, l'exèrcit de Rússia ha llançat aquest diumenge un ultimàtum als soldats ucraïnesos que defensen la ciutat. "Demanem als nacionalistes ucraïnesos que deixin les armes i abandonin Mariúpol cap a les zones controlades per Kíev, i se'ls garantirà salvar la vida", deia un comunicat del coronel general rus Mikhaïl Mizintsev, que ha donat de temps fins dilluns 21 de març al matí per rebre una resposta. Si és afirmativa, ha dit, es permetrà "que els nacionalistes desarmats surtin de Mariúpol entre les 10 h i les 12 h del matí, horari de Moscou".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El coronel Mikhaïl Mizintsev, director del Centre Nacional de Gestió de Defensa de la Federació Russa, també ha ofert obrir corredors humanitaris dilluns a les 10 h del matí, hora de Moscou, "en direccions est i oest". Segons el cap militar rus, més de 59.000 persones han estat evacuades des de Mariúpol fins a Rússia en els últims tres dies. Mizintsev ha advertit que s'està produint "una catàstrofe humanitària a gran escala" a Mariúpol, però n'ha responsabilitzat un cop més els "nacionalistes ucraïnesos". "Uns 130.000 civils i 184 estrangers de sis països segueixen sent ostatges dels nacionalistes ucraïnesos a Mariúpol", deia el comunicat rus, que afegia també que "de 80 a 235 civils moren cada dia a Mariúpol".

Obviava, però, els milers de morts civils que han deixat les bombes russes i el foc d'artilleria de les tropes de Moscou. La resistència numantina d'aquesta ciutat portuària ha deixat més de 2.500 morts (xifres de dilluns), amb un exèrcit rus decidit a tot per prendre el control de la localitat, un bastió clau per dominar tot l'accés al mar d'Azov i completar un corredor rus que uneixi el sud amb el Donbass. Incapaç de dominar militarment encara la ciutat, Moscou havia passat en els últims dies a una estratègia de desgast que sembla buscar la rendició de la ciutat a base de bombes i més bombes sobre objectius civils. Aquest diumenge ha sigut el torn d'una escola d'art on es refugiaven 400 persones, inclosos nens. El bombardeig rus ha destruït l'edifici i es desconeix encara el nombre de víctimes. Tampoc se sap encara quantes persones van morir en un bombardeig similar, dimecres passat, que va destruir un teatre de Mariúpol on es refugiava un miler de persones.

Respecte dels suposats corredors humanitaris que el general rus assegurava que havien enviat refugiats de Mariúpol cap a Rússia, les autoritats ucraïneses en tenien una versió molt diferent: denunciaven aquest diumenge que milers de ciutadans de Mariúpol "han estat segrestats per les tropes russes i traslladats a Rússia", on haurien estat enviats en tren des de la ciutat costanera ucraïnesa, segons Liudmila Denissova, comissària de Drets Humans del govern ucraïnès. Alguns haurien estat enviats a la ciutat russa de Taganrog, situada a uns 100 quilòmetres de Mariúpol, i després de passar per "camps de filtratge" haurien estat traslladats a "diverses ciutats econòmicament deprimides de Rússia", assegurava Denissova.

"Els han donat uns papers que els requereixen estar en certa ciutat russa i diuen que no tenen dret a sortir d'allà almenys en dos anys, amb l'obligació de treballar en un lloc de treball específic", afirmava Denissova sobre alguns d'aquests ucraïnesos traslladats a Rússia. D'altres simplement deia que "es desconeix quin ha sigut el seu destí".

La responsable ucraïnesa de Drets Humans també va denunciar que l'exèrcit rus havia "atacat a propòsit i cínicament una residència de gent gran" i hi havia matat fins a 56 residents a la ciutat de Kreminnà a Lugansk, a la zona de l'est controlada per Rússia. Una quinzena de supervivents d'aquest atac havien estat "segrestats pels ocupants" també, segons Denissova.

Segon míssil hipersònic

Segons dades de l'ONU, fins a 10 milions de persones (d'un total de 44 milions que té la població ucraïnesa) s'han vist forçades a abandonar casa seva a causa de la guerra i la majoria es troben encara com a desplaçades internes, dins del mateix país, tot i que més de 3 milions ja han travessat la frontera buscant refugi fora d'Ucraïna.

L'avenç de les tropes russes, però, continua estancat des de fa dies. De fet, l'acarnissament a Mariúpol demostra la impaciència per controlar una ciutat que porta més de tres setmanes assetjada i encerclada per les tropes russes. Davant d'aquest estancament, Moscou ha començat a fer servir armament de nova generació, i aquest diumenge ha llançat el seu segon míssil hipersònic, aquest cop contra un magatzem de combustible a la ciutat de Mikolaiv, al sud. Aquesta ciutat també fa dies que resisteix als embats russos, que pretenien capturar-la com a pas previ per anar cap a Odessa, ciutat costanera al mar Negre. Precisament des dels seus vaixells de guerra ubicats al mar Negre és des d'on Moscou ha estat llançant míssils de creuer cap a tot el territori ucraïnès, tot i que els míssils hipersònics s'han llançat des de Crimea, segons informa el ministeri rus de Defensa.

stats