Els anuncis nadalencs amb què Putin es mofa d'Europa i blanqueja la invasió

La propaganda russa s'intensifica durant les festes per atiar el patriotisme de la població

Berta Corbella
3 min
Una família mirant a la televisió el discurs de Cap d'Any de Vladímir Putin

Barcelona“[El 2022] Va ser un any de decisions difícils i necessàries, els passos més importants per aconseguir la plena sobirania de Rússia i la poderosa consolidació de la nostra societat”. Aquesta va ser una de les consignes que va pronunciar Vladímir Putin durant el seu discurs per donar la benvinguda al 2023. Més enllà del to combatiu, marcat evidentment per la invasió que el president rus va llançar el 24 de febrer, hi havia una altra gran diferència. Des del 2000, Putin havia utilitzat el mateix fons des d'on fer aquest parlament: el Kremlin i la plaça Roja. Enguany, al seu darrere es veien una vintena de soldats, vestits de verd militar i fent gala de diverses condecoracions. Se sospita que alguns eren directament figurants, especialment el cas d'una dona rossa que apareixia just al darrere del mandatari, ja que anteriorment també havia sortit en vídeos oficials del Kremlin fent de pescadora o de devota cristiana. El discurs, de catorze minuts, va ser retransmès abans de les campanades per tots els mitjans de comunicació del país, incloent-hi els canals de programes infantils. Un esdeveniment que tradicionalment se segueix per la televisió, fet que assegura una gran audiència.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'alguna manera, les celebracions nadalenques han intensificat els esforços del Kremlin per blanquejar la guerra a Ucraïna. Des del govern, i especialment des dels mitjans de comunicació oficials, s'han llançat múltiples missatges en aquest sentit. El Canal 1 de la televisió va encetar l'any amb una cançó pop que va sonar després de l'himne rus, que sempre sona després de les campanades: "Soc rus, i arribaré fins al final... Soc rus, tinc aquesta sort... Soc rus, malgrat aquest món". Després, va sonar un altre tema ben patriòtic: "Vaig néixer a la Unió Soviètica, em vaig fer gran a l'URSS".

La cadena Russia Today, un dels mitjans de comunicació russos més grans i vetat per la Unió Europea des que va començar la invasió, també va preparar un anunci nadalenc amb un clar missatge polític. Porta per títol "Bon Nadal anti-rus", el protagonitza una família europea i està dividit en tres actes. El primer fa referència al Nadal del 2021 i es veu la família europea passant les festes de manera idíl·lica. La filla rep un regal que li fa molta il·lusió: un hàmster. El segon acte mostra la mateixa família passant el Nadal del 2022, però ara apareixen abrigats, passant fred, i a les fosques. La poca electricitat que tenen la genera el hàmster mentre corre per una roda. I el tercer acte evoca el Nadal del 2023: la família viu en la pobresa i passen Nadal menjant una sopa d'aparença insípida. En un dels moments, el pare troba a la sopa el llaç decoratiu que portava el hàmster, fet que denota que s'han vist obligats a cuinar la seva mascota per preparar l'àpat d'un dia tan assenyalat. Evidentment, mostrant aquesta distopia, Russia Today vol donar a entendre que les sancions de bloqueig cap a Rússia tindran com a resultat la pobresa general de la societat europea.

Els homes de debò

Hi ha més exemples. Una altra campanya, d'autoria desconeguda i que ha corregut com la pólvora per les xarxes socials, fa una crítica a les persones que han decidit marxar a l’estranger, per evitar el reclutament sistemàtic i obligatori per part de les forces militars russes. L’anunci es titula "Els nens han marxat, però els homes s’han quedat", fent referència a la manca de maduresa i valentia pel que fa als russos que han decidit marxar a l'estranger per evitar anar a lluitar a Ucraïna. La mobilització parcial del setembre passat va comportar que moltes persones s'exiliessin per evitar ser enviades al front. Aquest fet va propiciar diverses resolucions per part de la Duma Estatal, que ja va augmentar els impostos per a persones que treballen a distància i té la intenció de registrar com a agents exteriors aquelles persones que van fugir.

L’anunci presenta un home que marxa a l’exili i a qui unes veïnes li pregunten que on va. Ell contesta que a Geòrgia, ja que "és el millor que pot fer". Quan s’aproxima al vehicle que el portarà ben lluny de Rússia, una senyora cau a terra i ell marxa sense ajudar-la. En aquest moment, un parell de joves ajuden la dona a recuperar-se. Les dones conclouen l’anunci dient que els nens han marxat, però que són els homes de debò els que s’han quedat.

El vídeo fa èmfasi en la responsabilitat dels homes de la Federació Russa partint dels valors ortodoxos de la figura masculina en la societat russa, establint que les persones que han decidit marxar o tenen pensat fer-ho manquen dels valors més bàsics. Un missatge reforçat per Vladímir Putin durant el seu discurs el dissabte passat: “[L’any 2022] Va dividir clarament el coratge i l'heroisme de la traïció i la covardia”.

stats