Mèdia 28/02/2022

S'estreny el setge a Russia Today

La cadena acumula acusacions de desinformació i diverses forces en demanen el bloqueig

4 min
Alex Salmond ha deixat el seu programa a RT arran les crítiques rebudes

BarcelonaHi ha els combats al territori i els combats en l'arena dels relats. I, en aquest segon escenari, Russia Today és la indiscutible protagonista. En els últims dies, s'han multiplicat els atacs a aquesta cadena i les iniciatives per limitar-ne les emissions. Aquesta és una guia per situar-se amb aquesta marca informativa que copa aquests dies els titulars mediàtics.

Què és Russia Today?

És un canal televisiu de notícies global controlat i finançat pel govern rus, pensat per a les audiències de fora del país, amb edicions a internet en anglès, espanyol, francès, àrab i rus. Formalment, és part de TV-Novosti, una ONG impulsada i finançada per l'agència pública russa Ria Novosti, l'abril del 2005. També coneguda per les seves sigles RT, es considera un altaveu directe del Kremlin. Més enllà del seu biaix polític evident, se l'ha acusada de difondre desinformació i propaganda política camuflada de notícies. Però també ha rebut reconeixements: ha estat quatre cops nominada als premis Emmy, en la categoria internacional, per cobertures com la del moviment Occupy Wall Street o les vagues de fam de Guantánamo.

Quin és el seu paper des de l'inici de la guerra amb Ucraïna?

La cadena reprodueix el marc mental del règim de Putin, segons el qual la invasió d'Ucraïna és tan sols "una operació especial militar", que ha resultat inevitable per "desnazificar" el país i assegurar les democràcies de les repúbliques de Donetsk i Lugansk, que Rússia ha reconegut com a estats. Més enllà de tenir una tendència política determinada, algunes de les seves informacions han estat qualificades d'intoxicacions i, en els últims dies, ha incrementat el nombre de notícies en què s'accentua en perfil bel·licista d'Ucraïna, obviant que el país està responent a una invasió.

Quina és la resposta de la UE a Russia Today?

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va anunciar diumenge que impedirien les emissions de RT a la Unió. "Vetarem la maquinària mediàtica del Kremlin a la Unió Europea. Les emissores públiques Russia Today i Sputnik i les seves subsidiàries ja no podran escampar les seves mentides per justificar la guerra de Putin. Estem desenvolupant eines per vetar la seva desinformació maliciosa i tòxica a Europa". Però més enllà de la declaració d'intencions de Von der Leyen, no queda clar com s'articularan aquestes eines. Ni tampoc ha detallat quan s'activaran les mesures. I hi ha dubtes si, en un món digital, el control de les ones és prou per assegurar que els continguts considerats nocius no segueixen intoxicant, per altres vies.

Quines altres mesures s'han emprès arreu contra RT?

Al Regne Unit fa dies que s'estudia el veto a la televisió pro-russa. El govern de Johnson ha demanat al regulador Ofcom que revisi les seves emissions i l'organisme ha assegurat que n'ha accentuat la supervisió. Aquest anunci ha generat la reacció del ministre d'Afers Exteriors Serguei Lavrov, que ha amenaçat amb represàlies contra els periodistes britànics si el país restringeix els mitjans russos. Mentrestant, l'ex primer ministre escocès, Alex Salmond, va decidir cancel·lar, el 24 de febrer, la seva participació a Russia Today, on presentava un programa setmanal. Ho va fer després d'haver rebut crítiques per legitimar el canal amb la seva presència. L'endemà, el grup Anonymous va orquestrar un atac DDoS als servidors de la cadena: va inundar de visites falses els servidors, per convertir en inaccessibles les seves edicions digitals. Un dia més tard, Google va bloquejar la presència d'anuncis als seus canals de YouTube, per tallar-ne el finançament. I aquest diumenge les principals telecos canadenques, Shaw, Rogers i Bell, van anunciar que retiraven RT de la seva oferta de canals informatius.

Quina és la situació de Russia Today a Espanya?

La cadena de notícies forma part del paquet de canals informatius que ofereixen les plataformes de pagament. Avui dia, és present a Movistar Plus+, Vodafone, Virgin Telco, Euskaltel, Telecable, R i Tivify. A l'espera de veure com es concreta aquest veto, caldrà estar atent també si són les mateixes empreses les que desconnecten el canal, a iniciativa seva.

¿S'ha pronunciat RT sobre aquestes reaccions?

Tot i que hi ha coincidència molt àmplia en assenyalar Russia Today com una generadora de desinformació, no totes les veus n'avalen la censura. I el mateix mitjà està defensant-se. A l'edició en anglès, publica una opinió del periodista Damian Wilson –a qui presenta com a exdirector de diaris de Fleet Street i assessor en comunicació al Regne Unit i la UE– on es llegeix: "Si els russos decidissin desconnectar la BBC al seu país, o vetar els periodistes de Sky o d'ITN, els britànics estarien emprenyats, i amb raó". Prohibir un mitjà de comunicació, a més, suposaria donar munició dialèctica al Kremlin, que podria argumentar com la defensa de la llibertat d'expressió que sol enarborar Europa té escletxes.

¿Hi ha més conflictes mediàtics oberts amb Rússia?

La Unió Europea de Radiodifusió (UER) va decidir l'expulsió del país del Festival d'Eurovisió 2022. Aquest dilluns, els dos canals públics russos, GTRK i Pervyy Kanal, han decidit sortir d'aquesta aliança de cadenes de manera indefinida. Segons declaracions a l'agència russa Tass, les cadenes estan indignades amb la seva expulsió del certamen: "És un sacrifici polític inapropiat en un fòrum de música que sempre ha posat l'èmfasi en el seu estatus apolític". Amb un centenar de ràdios i televisions com a membres, la UER és un espai de trobada i també d'intercanvi d'imatges. A partir d'ara, Rússia haurà d'empescar-se sistemes alternatius per aconseguir senyals d'esdeveniments com la Champions League o el Mundial de Qatar, que s'han de celebrar enguany.

stats