Burles al servei d'urgències de França: "Es morirà, com tothom"

Una noia mor hores després de ser menyspreada quan demanava atenció mèdica urgent

"Definitivament es morirà un dia, com tothom". Aquesta és una de les respostes d’una auxiliar del SAMU, el servei d’urgències de França, a la trucada d’auxili d’una noia de 22 anys que li deia que s’estava morint. Els francesos s'han quedat petrificats en escoltar l’enregistrament telefònic que va publicar 'Heb’di', una web d’informació local d’Alsàcia, del qual s’han fet ressò tots els mitjans del país.

A les 11 del matí del 29 de desembre passat, Naomi Musenga va teclejar el 15, el número de telèfon del SAMU, perquè tenia “dolors molt forts al ventre i per tot arreu”. En lloc d’ajudar-la, però, en van fer burla, com es pot sentir en aquest àudio revelat per 'Heb'di'. En un primer moment, la conversa és entre dues treballadores del servei. La que ha atès la jove pacient posa en antecedents la seva companya entre burles i riures sobre la gravetat del seu estat. "Diu que es morirà", se sent.

Enregistrament de la trucada entre una jove francesa i el serveis d'emergències

En l’enregistrament de la conversa es pot sentir com la noia demana ajuda amb un filet de veu. Primera resposta glacial de l’auxiliar del SAMU, que ha quedat suspesa cautelarment de funcions: "Si no em diu què li passa, li penjo". La noia, que amb prou feines podia parlar, li diu llavors que “té mal”. Amb un to despectiu, l’auxiliar del SAMU li replica que “truqui a un metge” o a SOS Médecins, un servei mèdic a domicili. "No puc", se sent com insisteix la noia, abans d’afegir: "Em moriré". Durant la conversa, que no dura més d’un minut i mig, l’auxiliar no va mostrar cap interès pel dolor ni pels símptomes que presentava la noia.

Samu.- Bon dia... Si no m'explica què li passa, penjaré...

Naomi Musenga.- Tinc molts dolors.

Samu- Sí, bé, esteu trucant a un servei mèdic. Sí, definitivament es morirà un dia, com tothom

Naomi Musenga.- Ajudi'm, senyora, em fa molt de mal.

Samu.- No puc ajudar-la, no sé què té.

Musenga va aconseguir trucar a SOS Médecins, que va acabar demanat la intervenció del SAMU. Segons 'Heb’di', quan els serveis d'urgències van arribar a casa de la noia, la pacient estava "conscient", però el seu estat s’havia "degradat molt". Sis hores i mitja més tard, la noia va morir en un hospital d’Estrasburg per "disfunció multiorgànica", una fallada fisiològica progressiva de diversos sistemes orgànics interdependents.

"Si l’haguessin atès durant els deu minuts que parlava per telèfon [prèviament amb la policia], potser estaria viva", es lamentava la mare de la noia, Bablyne Musenga. La ministra de Sanitat, Agnès Buzyn, es va mostrar “profundament indignada” i va instar la Inspecció General d'Afers Socials a obrir una investigació.

Més continguts de