Internacional 28/02/2015

Tsipras acusa Espanya i Portugal de formar un "eix anti-Atenes"

El primer ministre grec acusa Madrid i Lisboa de voler "enderrocar" el seu govern per motius polítics "obvis"

Reuters
2 min
Alexis Tsipras amb el ministre d'Economia, Iannis Dragassakis, en una reunió de Syriza. ANGELOS TZORRTZINIS / AFP

AtenesEl primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha acusat Espanya i Portugal d'encapçalar un bloc conservador per enderrocar el seu govern antiausteritat, dient que temien les seves pròpies forces radicals davant de les eleccions d'aquest any.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tsipras també ha rebutjat les crítiques per haver renunciat a les seves promeses electorals a canvi de la pròrroga del rescat grec i ha assegurat que la ira dels conservadors alemanys demostra que han obtingut concessions.

En un discurs davant del comitè central de Syriza, Tsipras ha denunciat que Madrid i Lisboa van adoptar una línia dura en les negociacions: "Ens hem enfrontat a un eix de poders, liderat pels governs d'Espanya i Portugal, que per raons polítiques òbvies han intentat fer fracassar l'acord". "El seu pla era i és desgastar, enderrocar i portar el nostre govern a la rendició incondicional, abans que la nostra feina comenci a donar els seus fruits i abans que l'exemple grec afecti altres països. I sobretot abans de les eleccions a Espanya", ha afegit.

Amb les perspectives de Podem a les eleccions generals de 2015, el primer contagi polític de Syriza es pot produir a Espanya. Portugal també celebrarà eleccions després de l'estiu, però en aquest cas encara no ha sortit cap força antiausteritat tan potent.

En una entrevista recent, el primer ministre portuguès, Pedro Passos Coelho, va negar haver adoptat una línia dura en les negociacions sobre Grècia a l'Eurogrup. "Potser hi ha hagut una intenció política per crear aquesta idea, però no és cert", va dir al setmanari 'Expresso'. "Érem en el mateix costat que el govern francès, amb els governs italians i irlandesos. Jo crec que és dolent per estigmatitzar els països del sud d'Europa", ha assegurat. Portugal va demanar un rescat el 2011, però va deixar el programa l'any passat. El mes vinent ha de començar a retornar el deute, amb un pagament de 6.000 milions al Fons Monetari Internacional.

Suport intern

Tot i que amb l'acord de l'Eurogrup Tsipras ha signat ampliar un programa que havia promès desmantellar, continua gaudint d'un important suport dins del seu país. Una enquesta de la Universitat de Macedònia per a Skai TV mostra que el 56% dels grecs creuen que la pròrroga ha estat un èxit, davant del 24% que considera que representa un fracàs.

stats