Internacional 02/03/2014

El nou cap de l'armada d'Ucraïna deserta i jura lleialtat a Crimea

Segons les agències russes, que parlen d'un procés massiu de desercions de militars, fet negat pel govern d'Ucraïna

Efe
2 min
Homes armats en l'exterior d'unes instal·lacions militars a Perevalnoye, Ucraïna, aquest diumenge / EFE

KíevEl flamant comandant en cap de la marina de guerra d'Ucraïna, el contraalmirall Denis Berezovski, nomenat dissabte pel nou govern d'Ucraïna, hauria jurat aquest diumenge fidelitat al poble de Crimea, segons fonts russes, que informen de desercions massives de membres de l'exèrcit ucraïnès. El govern d'Ucraïna ho nega, i acusa Rússia d'intoxicar amb notícies falses.

"Jo, Berezovski Denis Valentinovitx, juro fidelitat al poble de Crimea i prometo defensar-lo tal com exigeix el reglament", hauria dit el comandant a Sebastopol. Es dóna la circumstància que Berezovski va ser designat aquest mateix dissabte màxim comandant de les forces navals ucraïneses mitjançant un decret del president interí de país, Oleksandr Turtxínov.

En les últimes hores, i coincidint amb l'augment de la tensió a Crimea davant la intervenció russa en aquesta república autònoma, els mitjans russos estan informant de suposades desercions en massa dels militars ucraïnesos. El ministeri de Defensa d'Ucraïna ho ha negat i qualifica de "provocacions" les informacions que difonen els mitjans. "No es corresponen amb la veritat les informacions sobre el fet que els militars ucraïnesos s'estan donant massivament de baixa de les forces armades", assegura Defensa, que destaca que "el personal de les unitats de les forces armades ucraïneses a Crimea que estan bloquejades per homes armats manté la tranquil·litat i intenta, mitjançant negociacions, impedir el vessament de sang". Sempre segons Kíev, els militars ucraïnesos es neguen a complir les exigències de lliurar les armes.

Un portaveu de les autoritats pro russes de Crimea citat avui per l'agència russa Interfax ha dit que "en les últimes quatre hores una desena de vaixells de la flota ucraïnesa del mar Negre han abandonat la base de Sebastopol", fet que també ha estat desmentit pel govern ucraïnès.

stats