Internacional 01/05/2013

A cops al Parlament de Veneçuela

Diputats opositors tornen a ser agredits en una tensa sessió que ha sigut interrompuda

Efe
2 min

CaracasNova sessió lamentable al Parlament veneçolà, on, un cop més, les paraules han donat pas als cops. Diversos diputats de l'oposició han sigut agredits a l'Assemblea Nacional en el decurs d'una tensa sessió que ha acabat sent interrompuda. Els problemes han començat davant la negativa del seu president, Diosdado Cabello, de donar el dret de paraula als opositors, amb l'argument que, com que no han reconegut Nicolás Maduro com a governant, no poden parlar. La baralla ha acabat amb onze diputats ferits.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El diputat opositor Julio Borges, ensangonat, amb un fort cop en un ull i amb el pòmul esquerre visiblement inflat, ha explicat al canal privat Globovisión que "diversos diputats han sigut colpejats". Entre els agredits hi hauria Ismael García, María Corina Machado i Nora Bracho. "Cal responsabilitzar directament el senyor Diosdado Cabello [president del Parlament], que encarna l'odi, la repressió i el feixisme del qual ell acusa la resta del país", ha indicat Borges, acusant el president del Parlament de permetre l'accés de "gent armada dins l'hemicicle, amb guardaespatlles".

La transmissió en directe de la sessió, que fa habitualment el canal de l'Assemblea Nacional, ha quedat interrompuda durant uns moments, i s'han mostrat plans generals del sostre de l'hemicicle. Finalment, l'emissió ha sigut suspesa. Però les imatges del que ha passat a la sala, tot i que són de molt mala qualitat, no han trigat a donar la volta al món.

El que ha passat a l'Assemblea Nacional no és més que la constatació de la tensió que es viu a Veneçuela des dels comicis presidencials del 14 d'abril, el vencedor dels quals va ser Nicolás Maduro. Amb tot, les evidències de frau electoral i l'estret marge dels guanyadors van moure el candidat opositor, Henrique Capriles, a no reconèixer la victòria i impugnar els resultats.

No és la primera vegada que la cambra legislativa és l'escenari d'escenes violentes. El passat dia 16, en la primera sessió després de les eleccions, el diputat William Dávila va rebre l'impacte d'un micròfon que algú li va llançar. L'impacte va ser tan fort que va necessitar 16 punts de sutura.

El diputat chavista Pedro Carreño va explicar després dels incidents que abans de la sessió s'havia intentat "establir un mecanisme de concòrdia" i "assossec" dins del Parlament i que l'únic que es va demanar a la "dreta reaccionària" va ser que reconegués Maduro en virtut de l'article 131 de la Constitució, que esmenta l'obligació de complir i acatar la carta magna, les lleis i altres actes dels òrgans del poder públic.

Carreño ha acusat l'oposició de ser indiferent als 10 morts que, segons ell, es van produir en els incidents després de les eleccions, dels quals ha responsabilitzat els parlamentaris opositors.

stats