Internacional 13/01/2017

La Xina adverteix Trump que s'arrisca a una "guerra a gran escala" pels illots artificials

El diari oficial respon al futur secretari d'Estat que no pot bloquejar l'accés al mar de la Xina Meridional

Ara
2 min
El govern de Pequín ha creat illes artificials com aquesta de la imatge per reclamar la seva sobirania sobre el mar de la Xina Meridional.

BarcelonaEls Estats Units s'exposen a una "guerra a gran escala" amb la Xina si intenten bloquejar l'accés als illots artificials del mar del Sud, adverteixen aquest divendres els mitjans oficials de Pequín. El diari oficial 'Global Times', lligat al Partit Comunista, adverteix que si les declaracions del futur secretari d'Estat, Rex Tillerson, es converteixen en fets, "els dos bàndols farien bé de preparar-se per a una confrontació militar".

La Xina ha construït unes polèmiques barreres marítimes i illots artificials al mar del Sud de la Xina que amenacen les rutes comercials, i dimecres Tillerson va declarar en comparèixer davant del Senat que "no es permetrà l'accés de Pequín a aquestes illes". La Xina reclama aquest territori contra cinc dels seus veïns del sud-est asiàtic, com les Filipines i Vietnam, i Taiwan. Tot i que Tillerson no va especificar com s'imposaria aquest bloqueig, queda clar que només es podria fer efectiu amb un important desplegament militar.

L'editorial del diari xinès és contundent: "Tillerson s'hauria de posar al dia en estratègia nuclear si vol que una gran potència nuclear es retiri del seu propi territori". I afegeix que "la Xina té prou determinació i força per assegurar-se que tota aquesta demagògia no s'imposi. A menys que Washington estigui pensant en una guerra a gran escala al mar del Sud de la Xina, qualsevol intent d'evitar l'accés de la Xina a les illes seria estúpid".

Com és habitual, la resposta directa de les autoritats xineses ha estat menys estrident. El ministeri d'Exteriors ha declarat que les relacions amb els Estats Units estan basades en la "no-confrontació, el benefici mutu i una cooperació on totes dues partes en surtin beneficiades".

El diari 'China Daily' diu que no es pren seriosament les paraules del president electe, Donald Trump, i el seu equip fins que no siguin investits, a partir del proper divendres, i titlla les declaracions del futur responsable de la diplomàcia nord-americana de "barreja d'ingenuïtat, falta de visió, prejudicis gastats i fantasies polítiques poc realistes. Si actués així al món real seria un desastre".

Tillerson, però, no va per lliure. En una entrevista a Fox News, Trump va acusar Pequín de "construir una enorme fortalesa al mig del mar del Sud de la Xina que no hauria d'estar erigint". El futur responsable de Comerç, Peter Navarro, ha instat el nou president a respondre amb més contundència a les ànsies expansionistes de Pequín.

stats