Colau: "El lloc del president és la Generalitat i donar explicacions"

L'alcaldessa critica que el president s'hagi sumat a les Marxes per la Llibertat

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha criticat amb duresa aquest matí que encara ningú del Govern no hagi comparegut per donar explicacions sobre els aldarulls que es van viure ahir a la nit a Barcelona i el dispositiu policial desplegat. Colau ha estat especialment dura amb l'actitud del conseller d'Interior, Miquel Buch, per haver convocat primer una compareixença sense preguntes i després una atenció als mitjans que ha acabat cancel·lant. I ha criticat, també, que el president del Govern, Quim Torra, hagi decidit abandonar la Generalitat per sumar-se a les Marxes per la Llibertat. "El lloc del president és la Generalitat i donar explicacions", ha criticat Colau, que ha demanat separar entre el paper de la ciutadania mobilitzada i el que haurien de tenir les persones amb responsabilitat institucional.

L'alcaldessa ha fet aquestes declaracions en una atenció als mitjans en la qual ha demanat als representants del Govern que compareguin i que ho facin amb "idees clares" i no amb "contradiccions" com, ha lamentat, ho han fet fins ara. "Necessitem un Govern que estigui present, que expliqui la situació, com l’encara i quines propostes de solució té", ha defensat. 

Colau ha considerat "lògic" que hi hagi mobilitzacions com les que s'estan veient aquests dies arreu del país, tenint en compte una sentència que "qüestiona el mateix dret a la protesta". "No és un problema que la gent es manifesti", ha assegurat, i ho ha diferenciat dels aldarulls que van ocasionar una "minoria". A més, ha fet una "crida a la serenitat i al sentit comú" i ha demanat a les institucions que puguin donar respostes "serenes".

Ple suspès

En aquest context, ha explicat que ha decidit suspendre el ple extraordinari per acordar una resposta a la sentència que s'havia de celebrar demà a l'Ajuntament a instàncies d'ERC i JxCat. Colau ha assegurat que ha decidit anul·lar-lo per evitar una sessió en la qual els partits discuteixin entre ells tenint en compte el context actual. Els grups independentistes han criticat la decisió de Colau assegurant que el moment de mantenir el debat és ara, i l'alcaldessa els ha acusat de no tenir un text únic per votar, un extrem que ERC i JxCat neguen.

De fet, les dues formacions han fet públic un escrit en què insten a rebutjar la sentència del Suprem, exigir l'alliberament dels presos, denunciar la regressió de drets, emplaçar el president espanyol a prendre mesures per posar en llibertat els líders independentistes i sumar-se a la mobilització ciutadana, entre altres aspectes. Colau ha assegurat que el seu govern ja s'ha posicionat contra la sentència i s'ha mostrat disposada a convocar el ple en un altre moment. "Hem d'estar centrats en enviar un missatge de serenor, i no té sentit precipitar un ple per exposar més soroll", ha conclòs. 

Més continguts de