Rull: "Vostès han decidit que no pugui veure créixer els meus fills, però no impediran que els transmeti idees nobles"

L'exconseller apel·la a la "responsabilitat" del tribunal per "decidir els límits de la llibertat"

L'exconseller de Sostenibilitat i Territori, Josep Rull, ha utilitzat el seu últim torn de paraula per apel·lar a la "responsabilitat" del tribunal. "Vostès tenen l'oportunitat de decidir quins són els drets i els límits de la llibertat", ha etzibat. I ha afegit: "Amb el meu empresonament, vostès han decidit que no pugui veure créixer els meus fills Bernat i Roger. Però no impediran que els pugui transmetre unes idees nobles".

Rull ha reflexionat sobre el sentit del judici al Procés i ha valorat que amb les acusacions que se li imputen s'ha vulnerat la seva llibertat ideològica i la seva llibertat d'expressió i de reunió. "Em demanen 16 anys de presó per haver firmat un full de ruta", ha recordat, cosa que ha considerat "la base de qualsevol programa electoral". "M'acusen per haver-me reunit per preparar el procés d'independència de Catalunya".

L'exconseller de Territori també ha reiterat la convicció de no autoritzar l'atracament del vaixell de Palamós i de Barcelona "i d'haver denunciat el risc a les exportacions" que això, ha dit, comportava per a ambdós ports. "Vaig actuar de manera raonable com a conseller", ha defensat. 

"Estic processat per rebel·lió, però intueixo que és perquè no he renunciat a la meva activitat política", ha denunciat Rull davant el tribunal. Des d'aquesta perspectiva, l'exconseller ha reflexionat: "¿S'està fent un judici als fets o a les idees?" I ha reblat: "Després de nosaltres en vindran més. No hi ha prou presons per empresonar els anhels de llibertat del nostre poble". 

La pregunta ara, ha avançat Rull, és clara: "Què ha passat perquè el 49,7% votin a favor d'opcions clarament independentistes? Quin és el problema?" L'exconseller de la Generalitat ha al·ludit a la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut aprovat a Catalunya el 2003 com a causa mare de tot el Procés. "Si se senten nació, aquest no és el seu Estat. Si se senten catalans, aquesta no és la seva Constitució", ha ironitzat en referència al sentit de la sentència.

"Els forts pacten, els dèbils imposen", ha sentenciat Rull, en al·lusió als casos d'Escòcia i el Quebec, i ha fet seva la frase 'We shall overcome' ('ens en sortirem'). "L'esperança és més poderosa que la por", ha reblat. "Ara, digueu. Nosaltres escoltem les veus del vent. Ara, digueu. Ens mantindrem fidels a aquest país", ha conclòs citant Salvador Espriu.

Més continguts de