El Suprem impedeix que Jordi Sànchez visiti Felip VI i JxCat hi enviarà Laura Borràs

Meritxell Batet s'ha reunit aquesta tarda amb el rei perquè iniciï la ronda de consultes

Jordi Sànchez no anirà a veure Felip VI. El Tribunal Suprem li ha denegat el permís extraordinari per sortir de Soto del Real per assistir a la ronda de consultes amb el rei, en considerar que no concorren motius "importants i comprovables" que justifiquin l'alteració puntual de la mesura cautelar. A més, el tribunal del Procés assegura que no es vulnera el seu dret de participació política perquè és "perfectament substituïble" per un altre membre de la candidatura de JxCat per fer aquest tràmit. 

Els magistrats es fixen en l'article 47.1 de la llei orgànica general penitenciària, que assenyala els motius pels quals es pot concedir un permís penitenciari: "En cas de defunció o malaltia greu dels pares, parella, fills, germans i altres persones íntimament vinculades amb els interns, el part de l'esposa, així com per importants i comprovats motius, amb les mesures de seguretat adequades, es concediran permisos de sortida, excepte que concorrin circumstàncies excepcionals". La sala segona considera d'entrada que hi ha un defecte de forma en el recurs perquè hauria d'anar dirigit a Institucions Penitenciàries perquè aquest òrgan els transmetés al Suprem, però es posiciona per la "necessitat de donar una resposta" a Sànchez. Així, els jutges també destaquen "l'excepcionalitat" amb què es concedeixen aquests permisos i no veuen que ara es donin els requisits per fer-ho.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, esperava aquesta decisió de l'alt tribunal per reunir-se amb Felip VI i comunicar-li la llista de representants de les formacions polítiques que hi assistiran en una reunió aquesta tarda a la Zarzuela.

Jordi Sànchez: "Els fa por aquesta foto"

Des del seu compte personal de Twitter, Jordi Sànchez ha reaccionat també a la decisió del Tribunal Suprem de vetar-lo de la ronda de contactes amb el rei. Adjuntant un fotomuntatge en què es veu l'expresident de l'ANC reunint-se amb Felip VI, ha assegurat que la decisió del tribunal és només una "excusa" per evitar la foto. "La realitat és que els fa por aquesta foto", ha apuntat.

Borràs es reunirà amb el rei per "recordar-li que hi ha presos polítics"

Per la seva banda, l'exconsellera i diputada de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha considerat que el Suprem ha volgut "evitar-li la incomoditat al rei d'Espanya de tenir una fotografia amb un pres polític" i ha explicat que serà ella qui es reuneixi amb el monarca "per recordar-li de viva veu el que el Suprem segurament hauria volgut impedir, que és que en aquest regne tan bonic que li està quedant hi ha presos polítics i exiliats".

La diputada ha considerat que l'alt tribunal espanyol no volia "confrontar el rei de l''' a por ellos' amb un pres polític", i ha lamentat que s'hagin "vulnerat drets" de Sànchez. Ha recordat que anar a la reunió amb Felip VI "és una prerrogativa" a la qual tenen dret i ha acusat el Suprem de no ser imparcial quan decideix sobre els diputats independentistes. A més, ha criticat que han conegut la notícia a través dels mitjans abans que els advocats de Sànchez tinguessin coneixement de la decisió del tribunal. 

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha recordat al seu torn que la formació no assistirà a la ronda de contactes amb Felip VI perquè va "deixar de ser el rei dels catalans el dia que va avalar la repressió i la violència de l'1-O". "Fins que no demani perdó o rectifiqui no ens el sentirem nostre si és que mai en l'hem sentit", ha dit. També ha criticat que Felip VI no rebés Carme Forcadell quan era presidenta del Parlament de Catalunya. "Tenim molts motius per no anar a la ronda de contactes", ha sentenciat. Del fet que el Suprem no permeti a Jordi Sànchez assistir a la trobada amb el monarca, Vilalta ho ha condemnat i ha dit que és una nova vulneració de drets i que es pretén "reescriure" la manera de fer política "en la línia contrària del que caldria fer".

Més continguts de