El Suprem dona llum verda al trasllat dels presos a Catalunya

Els magistrats informen a Institucions Penitenciàries que se'ls poden emportar

El Tribunal Suprem no posa cap impediment per al trasllat dels presos a Catalunya. Els magistrats que han jutjat durant quatre mesos els líders independentistes tenien sobre la taula la petició d'Institucions Penitenciàries d'iniciar el retorn a presons catalanes i han informat que no s'hi oposen perquè no hi ha cap acte processal que exigeixi la seva presència física.

Així, donen via lliure a poder retornar a Lledoners (Bages) Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Cuixart; a Mas d'Enric (Tarragonès), Carme Forcadell, i a Puig de les Basses (Alt Empordà), Dolors Bassa. D'aquesta manera, tots ells estaran més a prop de les famílies i els seus advocats. Fonts del Suprem informaven aquest dijous a l'ACN que no es posicionarien fins que no es resolguessin les peticions de llibertat sol·licitades pels acusats, i aquest pronunciament també ha arribat aquest divendres.

El Suprem denega la llibertat dels presos

Després d'ingressar a presons madrilenyes l'octubre i novembre del 2017, el juliol passat els nou presos van obtenir l'autorització per ser traslladats a Catalunya. Va coincidir amb el final de la instrucció i, en aquell moment, va ser el jutge Pablo Llarena qui va donar llum verda a l'operació. La celebració del judici oral ha obligat que, a principis de febrer, se'ls tornés a portar a Soto del Real (homes) i Alcalá-Meco (dones). Ara, un cop celebrat el judici, els presos han tornat a sol·licitar anar a Catalunya. La petició la van formalitzar inicialment a aquestes presons de Madrid.

El pas següent ha sigut que Institucions Penitenciàries informi el Suprem que els presos sol·liciten tornar a les presons de Catalunya. Fonts jurídiques confirmen que, tot i que l'escrit està pendent de resoldre, no s'oposaran al trasllat a centres penitenciaris catalans. Aquest, però, podria no ser l'últim trasllat dels presos. Segons publica 'El Español', el Suprem podria decidir tornar a Madrid els presos per notificar-los la sentència, prevista per a la tardor.