El TC manté els presos polítics suspesos fins que resolgui el recurs d'empara

L'alt tribunal inadmet, també, el recurs de Puigdemont, Puig i Ponsatí contra el seu processament

Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Carles Puigdemont seguiran suspesos com a diputats, almenys fins que el Tribunal Constitucional resolgui els recursos que van presentar les defenses. L'alt tribunal ha fet públiques aquest dimarts les interlocutòries acordades durant el ple de la setmana passada. Els diputats suspesos –a excepció de Puigdemont– havien reclamat que se'ls aixequés la suspensió, decretada pel jutge instructor de la causa contra l'1-O, Pablo Llarena, mentre el TC no resolia el seu recurs.

Interlocutòria Junqueras/Romeva

Interlocutòria Sànchez/Turull/Rull

Els sis diputats estan suspesos des del 10 de juliol de l'any passat i el Suprem va confirmar la suspensió a finals d'aquell mes de juliol. Tots sis van recórrer la suspensió el setembre de l'any passat i, des d'aleshores, esperen que el Constitucional resolgui si la seva suspensió –tramitada d'acord amb el processament per rebel·lió– vulnera els seu dret fonamental a la representació política i a l'accés a càrrecs públics, a la presumpció d'innocència i al dret fonamental a un procés amb totes les garanties.

Des que van ser suspesos, Turull, Rull, Sànchez i Puigdemont no han exercit el dret de vot, mentre que Junqueras i Romeva van designar el president del grup d'ERC, Sergi Sabrià, perquè votés en nom seu acollint-se a una nova figura que va crear la mesa del Parlament.

En el mateix ple, el TC també va decidir inadmetre el recurs presentat per Puigdemont, Lluís Puig i Clara Ponsatí contra el seu processament. El tribunal considera que el recurs és "prematur" perquè encara no s'ha esgotat la via del Suprem. L'expresident i els exconsellers exiliats denunciaven una vulneració del seu dret a la legítima defensa.