Turull: "Soc aquí per les meves idees i perquè no he renunciat a l'activitat política"

Acusa la Fiscalia de voler "escarmentar": "El principi de legalitat ha passat a millor vida"

Jordi Turull ha fet ús del seu últim torn de paraula en el judici al Procés al Tribunal Suprem per carregar, "des del respecte", contra les acusacions i deixant clar que "no hi ha rancor" per a ningú malgrat la "situació injusta de presó". "Soc aquí per les meves idees i perquè no he renunciat a l'activitat política", ha assegurat Turull. "Soc independentista, ho soc i ho seré [...]. M'aixecaré d'aquesta bancada i estaré més convençut que mai d'aquests ideals, objectius i més compromès que mai amb Catalunya i l'exercici dels drets i llibertats fonamentals".

L'exconseller de la Presidència ha acusat la Fiscalia de voler posar fi a l'independentisme "a costa del que sigui". "Escoltar de l'acusació, en aquest judici, que fer un referèndum és i serà delicte encara que s'hagi despenalitzat fa pànic. El principi de la legalitat ha passat a millor vida. Tot ha sigut un escarment", ha sentenciat Turull. També ha retret "falta de rigor" a les acusacions, tant a l'Advocacia de l'Estat com a la Fiscalia. "En aquest judici està en joc l'amplitud que donem als drets i les llibertats", ha avisat l'exconseller, dirigint-se a la sala del tribunal que haurà de resoldre la sentència. Per a Turull, "és inaudit que de la suma d'actes lícits i legals, com reunions i manifestacions", la Fiscalia n'hagi "construït un dels delictes més greus del Codi Penal", la rebel·lió.

Per a Turull, durant la causa s'ha interpretat la crítica als tribunals i al govern de l'Estat com un "atac" a les institucions. "Manifesto amb tot el respecte la meva total discrepància amb les acusacions [...]. Una gran part del mal de les acusacions és que confonen discrepància i crítica amb atac i falta de respecte", ha dit Turull, assegurant que això només existeix en "mentalitats poc segures de si mateixes o autoritàries".

Respondre-hi amb diàleg

Turull s'ha reafirmat que el dret de decidir és una demanada àmplia entre la societat catalana que no ha tingut resposta de Madrid. "L'origen d'aquesta causa és política. No es pot ignorar la demanda de la gent de Catalunya per decidir el seu futur", ha advertit l'exconseller, recordant que ara per ara l'Estat no hi ha contestat amb una negociació. "Només ha volgut afrontar-ho fent-nos seure al banc dels acusats", ha conclòs. 

Ha avisat que "escapçant" el lideratge de l'independentisme no es liquidarà el moviment. "Només amb un mínim de coneixement de la història de Catalunya se sabria que això no funcionarà. No s'escapçarà la voluntat de ser de Catalunya", ha insistit.

Turull ha defensat el referèndum de l'1 d'Octubre com una jornada "pacífica i cívica", davant les acusacions de violència de la Fiscalia. Ha assegurat que aquell dia "tots els ciutadans" van tenir l'oportunitat de pronunciar-se. "Hi havia ciutadans exercint de ciutadans, això va ser l'1 d'Octubre", ha dit esmenant els testimonis de la Guàrdia Civil i la seva descripció de les "mirades d'odi" dels votants: "Hi havia mirades d'il·lusió".

L'exconseller de la Presidència està acusat en aquest judici de rebel·lió i de malversació de fons públics per haver impulsat el referèndum de l'1 d'Octubre. La Fiscalia li demana fins a 16 anys de presó per aquests delictes, mentre que l'Advocacia de l'Estat n'hi demana 11,5.

Més continguts de