Buch atribueix els aldarulls a "grups antisistema molt violents i organitzats"

Segons el conseller, són manifestants que "no és el primer cop que actuen a la ciutat"

Pau Esparch
2 min
El conseller d'Interior, Miquel Buch, amb el secretari general d'Interior, Brauli Duart, i el director dels Mossos d'Esquadra, Pere Ferrer

BarcelonaEl conseller d'Interior, Miquel Buch, ha atribuït els aldarulls de les últimes nits a Barcelona i altres capitals catalanes a "grups antisistema molt violents i organitzats". Fins ara Buch havia parlat de "grups violents" però aquest dissabte ha dit que són manifestants "antisistema" que "no és el primer cop que actuen a la ciutat" i que "des del primer moment estan actius". El conseller ha afegit que fan servir "tàctiques i tècniques combatives". Buch ha comparegut per valorar la cinquena nit de disturbis i ha reiterat que "la violència no és l'eina per defensar una idea democràtica". També ha fet esment al "més de mig milió de persones que ahir van ensenyar la millor cara del poble català de forma cívica i pacífica".

Sobre les actuacions de la policia en l'operatiu per combatre els aldarulls, el conseller ha insistit que "els Mossos fan autocrítica permanent". Així mateix, ha expressat tota la seva confiança en els agents "perquè es pretén millorar cada dia". "Com a responsables del cos, exigim i demanem des del primer dia congruència i proporcionalitat en tots i cadascun dels agents que hi participen", ha dit Buch en resposta a les declaracions del president Quim Torra, que ha criticat les intervencions de la Policia Nacional.

"Ara mateix hem de coordinar una defensa d'uns grups de violència organitzada", ha destacat el conseller, que ha afegit que no li correspon "entrar a valorar un dispositiu". També ha apuntat que "són molts els agents ferits i els vehicles que s'han atacat".

Menys de mitja hora de trobada

Pel que fa a la reunió que han tingut aquest migdia el conseller d'Interior i el ministre en funcions Fernando Grande-Marlaska, "ha sigut molt breu", en paraules de Buch. El ministre ha arribat al departament abans de la una del migdia, una hora més tard del previst, i n'ha sortit uns 20 minuts després. Segons Buch, la reunió de menys de mitja hora "ha servit per constatar i transmetre dades del que ha succeït" amb l'operatiu policial. El conseller ha dit que no descartava tornar-se a trobar amb Grande-Marlaska aquesta tarda perquè el ministre preveia visitar al departament d'Interior el Centre de Coordinació Operativa (Cecor) del dispositiu i parlar amb els comandaments dels tres cossos: els Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Per acabar, Buch ha demanat que la convocatòria de mobilitzacions d'aquesta tarda "es faci de forma cívica, pacífica i democràtica". El conseller ha reclamat que, "en cas que es produeixin incidents, les persones marxin per facilitar les tasques policials". També ha fet una crida "a la responsabilitat de tots els partits i els candidats" perquè "no és el moment de fer electoralisme".

stats