Microsites 22/10/2019

Torra insta Sánchez a "iniciar un diàleg sense condicions" després de trucar-li per quart cop sense èxit

El president demana a Buch a "depurar responsabilitats" dins els Mossos si hi ha hagut algun excés

Núria Orriols
3 min
El Govern acorda instar Pedro Sánchez a "iniciar un diàleg sense condicions"

BarcelonaDiàleg, aquesta és la resposta del Govern a la sentència del Tribunal Suprem. Després que el president exposés la setmana passada al Parlament la seva proposta de tornar a votar sobre la independència, aquest dimarts en la reunió del consell executiu no ha anat en la mateixa línia i ha aprovat un acord de Govern que ho centra tot en reclamar parlar amb la Moncloa. "Instem el govern de l'Estat a iniciar un diàleg sense condicions, en el qual cada part pugui proposar els camins de resolució de l'actual conflicte. En aquest diàleg, el govern de la Generalitat defensarà l'exercici de l'autodeterminació com a via per decidir el futur polític de Catalunya", expressa l'acord del consell executiu que ha exposat el mateix president de la Generalitat, Quim Torra.

Preguntat per si sentia el suport de l'executiu, Torra ha matisat que ell va defensar el que creia i que així ho farà també en el "gran acord sobre l'autodeterminació" que vol formar per parlar-ne amb partits i entitats. Així, ha donat suport a la proposta de resolució que han pactat JxCat, ERC i la CUP al Parlament, que no posa dates a un nou referèndum i que es limita a reiterar que Catalunya ha de poder decidir el seu futur polític a través de l'autodeterminació.

El cap de l'executiu ha volgut posar el focus en la negativa de Pedro Sánchez a dialogar. Ha explicat que ha trucat per quarta vegada aquest dimarts al president espanyol en funcions i que no li ha contestat. "Espanya: seu i parla", ha afirmat Torra emulant el lema de Tsunami Democràtic 'Sit and talk', titllant d'"irresponsable" l'actitud de Pedro Sánchez de no voler ni conversar amb el president de la Generalitat. Ahir el líder del PSOE va ser a Barcelona, però va ignorar Torra i va descartar veure-s'hi (sí que ho va fer amb l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, i amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marin).

Preguntat sobre les relacions que el vicepresident, Pere Aragonès, manté amb la número dos de Pedro Sánchez, Carmen Calvo, Torra ha dit que el soci de Govern l'"informa de tot". "Cal tenir un contacte al màxim nivell entre els dos presidents", ha expressat Torra, després que ahir fonts del govern espanyol confirmessin que amb Esquerra sí que hi ha canals de comunicació oberts.

El Govern també s'ha "congratulat de totes les manifestacions pacífiques que s'han produït en motiu de la sentència" i ha "reiterat la condemna a tots els actes de violència que s'ha produït". Així mateix, l'executiu ha traslladat "l'escalf a totes les persones ferides, a les quals desitja una prompta recuperació".

En relació a l'actuació de la policia, el president ha demanat que es formi una comissió d’investigació al Parlament per investigar tot el que va passar la setmana passada en consonància amb el respecte als drets humans. Alhora, ha instat el conseller d’Interior, Miquel Buch, a obrir els expedients que siguin necessaris per "depurar responsabilitats" si els Mossos d’Esquadra no han seguint els protocols "pertinents". Preguntat per aquesta qüestió, el conseller ha dit en roda de premsa que els Mossos han estat "a l'alçada" i que s'estan recopilant imatges. En relació a la petició del president, ha assegurat que "vetllarà per corregir" alguna actuació que "no s'hagi ajustat".

stats