Microsites  /  Judici al Procés 16/10/2019

Grande-Marlaska: "La Policia Nacional i la Guàrdia Civil no tenen la prohibició d'utilitzar pilotes de goma"

El ministre de l'Interior diu a TV3 que els reforços enviats són a petició dels Mossos d'Esquadra

Ara
3 min
Marlaska exigeix a Torra que condemni "la violència" dels CDR: "És una cosa fàcil per qualsevol demòcrata"

BarcelonaSegueix en directe les reaccions a la sentència del Procés

Fernando Grande-Marlaska, ministre de l’Interior en funcions, ha estat entrevistat aquest dimecres al matí a Els matins de TV3 i ha indicat que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil poden utilitzar les pilotes de goma. "Nosaltres no tenim la prohibició d'utilitzar pilotes de goma. Qualsevol element ha de ser utilitzat amb proporcionalitat, necessitat i idoneïtat precisa. No és tant l’instrument com la seva utilització", ha explicat. Preguntat pel noi que ha perdut un ull per l'impacte d’una pilota de goma, el ministre de l’Interior ha dit: "Primer, cal lamentar la lesió ocular d’aquest ciutadà. Nosaltres analitzem tots els fets que succeeixen en les intervencions policials. He de manifestar que tant els Mossos d’Esquadra com la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han actuat amb termes de proporcionalitat. Les imatges deixen clares la intenció d’un grup de persones que volia prendre una infraestructura crítica. No només van a l’aeroport persones que estan desenvolupant l’oci, hi ha transports urgents, de vida o mort, i no es pot actuar de cap altra manera que evitant una ocupació".

Grande-Marlaska ha elogiat la coordinació entre cossos de seguretat: "La coordinació operativa és absoluta i immillorable. La resposta proporcional i necessària per part dels Mossos, en col·laboració amb la Policia Nacional, deixa veure que la coordinació operativa entre els cossos policials és absoluta, eficaç i eficient".

Preguntat per la petició del PP i Cs d’activar la Llei de Seguretat Nacional, el ministre de l’Interior ha dit que "els Mossos tenen la competència principal en seguretat ciutadana i ordre públic" i que, per a ell, "qualsevol altre plantejament és imprudent".

Els reforços, petició dels Mossos

Grande-Marlaska ha explicat que el fet que hi hagi reforços per part de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil és perquè hi va haver una petició des de Catalunya. "Hi ha una coordinació efectiva i els Mossos han demanat aquesta cooperació de manera expressa, pensant en els riscos que es podien preveure. La Generalitat va demanar cooperació. Hi ha una junta de seguretat i hi ha diverses comissions i subcomissions de col·laboració i aquí s’avalua l’existència d’un risc per a la seguretat pública en el marc de, per exemple, l’anunci de la sentència. Els Mossos van demanar aquesta col·laboració i nosaltres vam ser els que vam decidir el nombre d’efectius que feien falta", ha afirmat. Preguntat pel nombre d’agents, Grande-Marlaska ha comentat que, per raons de seguretat, no es pot fer públic, però ha assegurat que "no és ni més ni menys que el precís per garantir la seguretat i perquè els ciutadans puguin exercir les seves llibertats i els seus drets".

La investigació a Tsunami Democràtic

El ministre de l’Interior ha estat també preguntat per la investigació a Tsunami Democràtic. Sense confirmar si estan investigant-ho, Grande-Marlaska ha apuntat: "No investiguem idees, investiguem fets. Els delictes els determina el poder judicial. Nosaltres investiguem fets presumptament delictius i els posem a disposició dels fiscals. Investiguem actes de violència coordinats, minoritaris, com els que vam veure aquest dimarts. Els responsables, els que es puguin determinar com a responsables, hauran d’assumir els fets", ha conclòs, abans de dir que "el moviment independentista no és un problema, és una qüestió política. En democràcia tenim reptes, no problemes".

stats