"L'ús de la força l'1-O va ser el mínim imprescindible": les frases destacades de la mà dreta de Zoido, José Antonio Nieto

José Antonio Nieto defensa l'operatiu per frenar el referèndum i acusa els Mossos d'inacció

Ara
2 min

Barcelona1. "Teníem seriosos dubtes i molta preocupació per a la seva seguretat [dels guàrdies civils el 20-S]. Vaig poder comprovar els danys dels vehicles en directe i després vaig tenir constància que els danys van ser molt seriosos i que els vehicles que van ser danyats no van poder ser reutilitzats, perquè el nivell de destrucció era molt alt"

2. "El president de la Generalitat ens trasllada que el bé suprem que cal protegir és la convivència ciutadana, i nosaltres li diem que el bé que cal protegir és el compliment de la llei"

3. "L'alteració de la realitat era total. Es veia malament la policia per defensar la legalitat i no la resta que la vulneraven. Això podia generar uns xocs que enteníem que podien ser violents"

4. "Trapero estava totalment alineat amb el govern de la Generalitat, però esperàvem una altra cosa d'altres membres de la prefectura"

5. "Els CDR tenien una missió inicialment organitzativa, però van derivar en una actitud violenta o que propiciava o facilitava que es tinguessin actituds violentes"

6. "L'1-O l'ús de la força havia de ser el mínim imprescindible i va ser el mínim imprescindible"

7. "L'1-O un nombre important de policies i guàrdies civils van rebre cops, tanques que els van caure a sobre, bancs, llambordes... [...] No hi va haver càrregues policials [l'1-O]. Una càrrega policial es actuació d'una unitat d'antiavalots amb l'objectiu de dissoldre una manifestació o de buidar un espai que està ocupat. Això no es va produir en cap moment. No hi ha cap actuació d'aquest tipus que tècnicament puguem anomenar càrrega policial. Sí que hi va haver ús de la força i, en alguns llocs, d'una manera cridanera"

8. "Hi havia imatges també de persones ferides i que es referien a manifestacions d'anys abans"

9. "Si els mossos haguessin manifestat públicament el compliment del mandat judicial, el referèndum s'hauria desconvocat"

10. "No s'estava actuant per aturar el referèndum, sinó que s'estava legitimant un referèndum il·legal [...]. No podia seguir celebrant-se amb la presència de dos Mossos d'Esquadra a la porta sense fer res"

stats