Junqueras diu que ERC només donarà suport a respostes a la sentència que avancin cap a la república i no a "fum i simbolisme"

Diu que "difícilment" es podrà entrar en una "fase de negociació" amb l'Estat si no hi ha amnistia

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha avisat que el seu partit només donarà suport a les respostes a la sentència de l'1-O que serveixin per avançar cap a la independència: "ERC només donarà suport a les propostes que ens ajudin a avançar de debò cap a la república". "No volem fum ni simbolisme buit, volem guanyar de manera definitiva. Venim de molt lluny i volem culminar-ho", ha dit en una entrevista a Europa Press.

Junqueras insisteix que la millor resposta serà la que "generi més consens i permeti enfortir les institucions catalanes en un moment en què precisament seran atacades". "Això pot tenir diferents propostes, però nosaltres serem al costat de la majoritària entre tots els actors", assenyala, alhora que afegeix que, des de la presó, està informat de les negociacions que mantenen els partits per consensuar la resposta a la sentència i que confia en els membres d'ERC que participen en aquestes negociacions.

L'ANC i Òmnium impulsen cinc marxes des de diferents punts de Catalunya per respondre a la sentència de l'1-O

A favor d'aquest consens, Junqueras refusa desvetllar l'opció que el seu partit prefereix, però sí que valora algunes propostes que s'han posat damunt la taula els últims mesos, com formar un Govern de concentració amb els comuns i la CUP, fet que tots dos partits ja han rebutjat.

Sobre aquesta possibilitat que han plantejat alguns dirigents republicans, com el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, Junqueras defensa que és una proposta que enforteix les institucions: "Ens fa més forts". "Hi ha diverses propostes amb què ens hem de trobar i totes elles han de coincidir en un fet cabdal, fent-nos més forts institucionalment i més útils per a la nostra societat", defensa.

Sobre si avala que en una resposta a la sentència s'exerceixi la desobediència institucional, Junqueras respon: "Devem obediència als nostres conciutadans. En qualsevol cas, nosaltres haurem de fer el que serveixi per avançar de debò". I alerta que, segons ell, l'Estat ja ha demostrat que pot posar en risc les institucions catalanes amb el 155: "No pot tornar a passar, hi ha un bé a preservar, els ciutadans d'aquest país i les seves institucions. El 155 no és un atac contra els independentistes, sinó contra tota la ciutadania del nostre país, pensi com pensi", afirma.

"L'amnistia és el millor mecanisme"

Una altra proposta plantejada per l'independentisme és reivindicar l'amnistia dels presos sobiranistes si són condemnats pel Suprem, cosa que Junqueras comparteix perquè creu que és "el millor mecanisme" per retornar el conflicte a la política.

La CUP reclamarà l'amnistia per als presos i exiliats i no l'indult perquè seria una "evident contradicció política"

Adverteix que, si no hi ha un mecanisme com l'amnistia, no hi podrà haver una negociació amb l'Estat: "Si no aconseguim el mecanisme per anul·lar la causa general contra l'independentisme difícilment podrem entrar en una fase de negociació per aconseguir una solució política al conflicte. Hem de tornar el conflicte polític a la política, l'amnistia és el millor mecanisme".

Els comuns ja han manifestat que prefereixen reformar el Codi Penal, perquè no veuen viable que un govern del PSOE accepti amnistiar els dirigents independentistes que puguin ser condemnats. Davant d'això Junqueras replica: "També ens deien que mai podríem fer el referèndum i el vam fer".

Preguntat per quin és el mandat de l'1-O dos anys després, Junqueras respon que "és la llavor de la llibertat, probablement el moment fundacional" i una jornada que ho va canviar tot, malgrat constatar que no va servir per aconseguir la independència, fet pel qual creu que serà necessari buscar un nou moment. "Si cal hi haurà nous 1-O, perquè el que és segur és que els catalans ja no renunciarem mai al dret a decidir. Lamentablement, el referèndum no ens ha permès guanyar la independència com molts voldríem, però ens hem guanyat una sobirania a la qual no renunciarem mai. Caldrà un nou moment referendari", afirma.

Confiança en la ciutadania

Per a ell, si la sentència no és absolutòria, no només serà un atac contra els acusats, sinó "contra tot el poble de Catalunya, ho serà contra la mateixa democràcia", fet pel qual està convençut que la reacció de la gent serà massiva, cívica i pacífica.

Per això, espera que la resposta al Suprem aglutini diferents actors, no només de l'independentisme, i creu que es pot aconseguir sense que ningú renunciï a res: "Davant la repressió ferotge, els demòcrates s'uniran molt més enllà de les diferències que puguin tenir, com vam fer el 3-O. No és qüestió de renunciar a res, sinó de sumar".

Per últim, confia que la gent sortirà al carrer per respondre a la sentència: "Els ciutadans i ciutadanes sempre han sigut on ha sigut necessari, mai han fallat. Mai. No tinc cap dubte que la ciutadania hi serà sempre".

Més continguts de