Medi ambient

El 60% de les grans empreses espanyoles augmenten les emissions de CO₂

Al ritme actual, la descarbonització serà el 2090

2 min
Els efectes del canvi climàtic es poden veure arreu i en zones industrials han multiplicat la contaminació de l’aire.

BarcelonaL'organització no governamental Oxfam Intermón ha denunciat que prop del 60% de les grans empreses espanyoles han augmentat les emissions totals de CO₂ malgrat l'emergència climàtica. L'entitat ho afirma en un informe que examina l'acció climàtica de les 50 empreses més grans de l'Estat; un informe publicat dos dies abans de l'inici de la cimera climàtica COP28 de Dubai.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

L'any 2022, afegeix Oxfam, les emissions directes de CO₂ d'aquestes empreses van assolir el 40% del total d'emissions d'Espanya, equiparables al volum emès per Bèlgica. "Estem davant d'una crisi climàtica sense precedents, i els esforços de les grans empreses espanyoles per descarbonitzar i alinear-se amb la lluita contra el canvi climàtic resulten molt insuficients", ha afirmat Miguel Alba, responsable de desigualtat i sector privat d'Oxfam Intermón.

L'informe assenyala que al ritme actual les empreses analitzades no es descarbonitzaran del tot fins al 2090. L'anàlisi es basa en dos indicadors que l'entitat considera claus: les emissions generades per l'activitat de les empreses i l'alineació de les operacions amb l'adaptació i la mitigació del canvi climàtic.

A més, l'estudi indica que les 50 grans empreses analitzades "només han reduït un 4% les emissions totals de l'últim any", amb disparitats "notables". Mentre que les petrolieres lideren amb una disminució del 15% en emissions directes, les empreses d'electricitat i gas registren un augment del 8,7%.

En termes de contribució a la lluita contra el canvi climàtic, "només el 12% del negoci" d'aquestes empreses té un impacte "substancial" en la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic. "Només una de cada quatre grans empreses fa un esforç significatiu" per alinear l'activitat amb la lluita contra la crisi climàtica, destinant-hi "tan sols un terç de la seva inversió". En contrast, el 53% "no ha implementat canvis significatius" als seus models de negoci per abordar l'emergència climàtica.

Fluidra, la que més millora

Segons Oxfam, entre les deu companyies més contaminants, les tres que més van reduir el total de les seves emissions el 2022 van ser Fluidra, empresa que fabrica accessoris i maquinària per a piscines (un 21,5% menys), seguida de Naturgy (16,5%) i de l'empresa d'enginyeria de l'automòbil Gestamp Automoció (10,3%).

En contrast, International Airlines Group (IAG) –matriu d'Iberia i Vueling, entre altres línies aèries– va augmentar les emissions un 87%, a causa de la recuperació de l'activitat de les seves aerolínies després de la pandèmia.

Per la seva banda, Cepsa i Endesa han augmentat les emissions totals respecte al 2021 (un 6,4% i un 4% respectivament).

Per sectors, el que més va incrementar les seves emissions va ser el de serveis de consum, que gairebé va duplicar la quantitat generada el 2021. També van créixer les emissions al sector de serveis financers (un 4,8%). Mentrestant, l'àmbit que va fer més esforç de reducció va ser el de tecnologia i telecomunicacions, amb un 9,4% menys d'emissions totals el 2022 respecte al 2021.

stats