Unió Europea

Els lligams de Vox i el sindicat agrícola més gran d'Espanya a Brussel·les

El representant d'ASAJA davant la UE havia treballat per al partit d'extrema dreta

3 min
El cap de llista de Vox a les eleccions europees, Jorge Buxadé, amb el president d'ASAJA a Valladolid, Juan Ramón Alonso, en una foto d'arxiu.

BarcelonaEl perfil d'X de José Maria Castilla Baró, representant del sindicat agrari ASAJA a Brussel·les, està ple de piulades crítiques amb la llei de restauració de la natura que es va aprovar definitivament aquesta setmana a la Unió Europea. No és estrany, perquè l'organització mateixa, Asociación Agraria - Jóvenes Agricultores (ASAJA), ha denunciat públicament aquesta llei –que compleix el mandat de l'ONU de protegir el 30% de la superfície natural del continent– com "una traïció al camp". És sabut també que el sindicat agrari més gran de l'estat espanyol representa principalment els grans empresaris agrícoles i se situa políticament a la dreta. El que és una novetat, en canvi, són els vincles cada cop més evidents que manté amb l'extrema dreta de Vox, que es tradueixen no només en posicionaments polítics alineats, sinó també en el transvasament de personal entre el sindicat i el partit, com el mateix José María Castilla Baró.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Són uns vincles que ha constatat una investigació elaborada per ARIA, una organització sense ànim de lucre que fa recerca en el camp de la sostenibilitat i la lluita climàtica, i que constata que l'actual interlocutor d'ASAJA amb les institucions europees –que fa de lobista en nom dels agricultors a Brussel·les– ve precisament de Vox. Castilla Baró havia estat cap de premsa de la campanya de Vox a l'alcaldia de Madrid l'any 2015, i malgrat que no té cap vincle amb el sector ramader, avui està representant ASAJA a la capital europea.

La vinculació es va fer evident a la premsa, de fet, el dia de la gran tractorada a Brussel·les, quan milers de pagesos van inundar la capital de les institucions europees per fer sentir el gran malestar del sector. Els representants d'ASAJA i de Vox anaven del bracet en aquella manifestació, i Castilla Baró va fer declaracions davant la premsa de forma conjunta amb el ja eurodiputat electe de Vox, Jorge Buxadé, que va viatjar a la capital europea acompanyat de representants del seu partit a Castella i Lleó, on governen en coalició amb el PP.

El dia abans de la manifestació, a més, el lobista d'ASAJA va mantenir una breu reunió informal amb el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, màxim representant del populisme d'extrema dreta europeu. En la piulada sobre aquella trobada, el govern hongarès d'Orbán, proper a les posicions de Vladímir Putin, reclamava que la Unió Europea ajudi "els agricultors europeus contra els d'Ucraïna, i no a l'inrevés".

Castilla Baró està també darrere d'un altre grup lobista a Brussel·les que es diu Xarxa d'Agricultors i Científics (Farmers-Scientists Network) i que fa pressió a favor dels cultius transgènics, entre altres tipus d'"innovacions tecnològiques aplicades a l'agricultura".

Des d'ASAJA a les llistes electorals de Vox

Però Castilla Baró no és l'únic que ha estat a ASAJA i a Vox. Segons la investigació d'ARIA, un anterior director internacional d'ASAJA també a Brussel·les, abans del 2015, és Pedro Raúl Narro Sánchez, que en aquestes eleccions europees del passat 9 de juny anava de número 7 a les llistes de Vox. Atès que la formació es va quedar amb sis diputats, Narro Sánchez –almenys de moment– no tindrà escó a l'Eurocambra. Narro era el candidat de Vox per Castella-la Manxa, una comunitat governada pel PSOE però on Vox forma part del govern en tres importants capitals (Toledo, Guadalajara i Ciudad Real). Durant la campanya, Narro es va expressar en contra del Pacte Verd (la política contra la crisi climàtica de la UE), que va definir com una "imposició ideològica que no té res a veure amb la ciència ni el sentit comú".

Un altre lligam entre el sindicat agrari i el partit d'extrema dreta no passa per Brussel·les: al govern de Castella i Lleó, del qual forma part Vox, el conseller d'Agricultura escollit el 2022 amb el beneplàcit de Vox havia estat també directiu d'ASAJA.

Però en altres llocs de l'Estat representants d'ASAJA han passat al PP, com és el cas d'un representant agrícola que va acabar a les llistes del PP a Cadis durant les eleccions generals de l'any passat, Pedro Gallardo. Un fitxatge per als populars que va sorprendre a Vox, ja que sospesaven dur-lo també de número 1 del partit en aquella província andalusa.

stats