Medi Ambient

La tractorada arriba a Brussel·les: "No podem carregar amb tot el pes de la transició verda"

Von der Leyen avança que presentarà un pla per reduir la càrrega administrativa dels pagesos

3 min
Imatge d'una de les fogueres de la manifestació, amb la seu del Parlament Europeu a Brussel·les de fons.

Brussel·lesQuan es reuneixen els vint-i-set caps d'estat i de govern de la Unió Europea, el barri de les institucions comunitàries de Brussel·les queda totalment acordonat i l'activitat aturada. Només hi poden accedir treballadors, veïns i els centenars de periodistes que viatgen fins a la capital belga per la cita. Aquest dijous, però, la pau i el silenci — i l'esmorzar de diplomàtics i funcionaris de macchiatos de llet de civada i bagels amb alvocat— s'ha vist alterat per la multitud de tractors arribats d'arreu d'Europa: cops de botzina, fogueres de neumàtics i petards contra les polítiques ecologistes de Brussel·les i la desprotecció que senten per part de les administracions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A la manifestació, que s'ha concentrat sobretot a davant del Parlament Europeu, a la coneguda plaça de Luxemburg, s'hi han vist des d'organitzacions ecologistes fins a representants de partits de dreta o d'extrema dreta, i sobretot pagesos que només volen unes millors condicions. "No estem en contra d'una agricultura més ecològica ni del pla verd [de la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen], però no volem haver de carregar nosaltres tot el pes de la transició verda", assegura Carolina Da Rold, una pagesa del Vèneto (Itàlia).

En canvi, Santiago Campos, que duia una armilla i sabates de mudar, culpa les mesures mediambientals de Brussel·les, que és "qui té més competències en el sector primari", de tots els mals dels empresaris agricultors i ramaders. "No poden aprovar tants paquets de mesures verdes, anem molt justos. Qualsevol desajustament de costos i se'ns en va el negoci en orris", protesta Campos, que treballa terres a Andalusia.

Al voltant de Campos, hi havia pagesos d'arreu d'Espanya, també catalans, que han rebut la visita d'una delegació de Vox. El vicepresident de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo, i l'eurodiputat Herman Tertsch, han aprofitat la seva presència a Brussel·les per denunciar "l'estafa" climàtica. Més tard, també hi han assistit els eurodiputats del PP Dolors Montserrat i Juan Ignacio Zoido.

L'agenda verda, el cavall de batalla de la dreta i l'extrema dreta

És any d'eleccions i tothom vol treure rèdit electoral de la indignació del sector agricultor. La principal impulsora de l'agenda verda europea és la conservadora alemanya Von der Leyen. Ara bé, el cap del PP Europeu, el també alemany Manfred Weber, veu com se li escapen vots rurals a l'extrema dreta i ha sigut una de les veus més contundents contra les normes ecologistes que està tirant endavant l'executiu controlat pel seu propi partit.

Von der Leyen, aquest dijous, també ha volgut tenir un gest amb els manifestants i ha anunciat que en les pròximes setmanes presentarà una proposta destinada a reduir la càrrega administrativa dels agricultors, que és una de les demandes del sector. "Soc sensible a les seves peticions", ha insistit en roda de premsa.

També ha reaccionat a les protestes el govern francès, que tirarà endavant diferents iniciatives que reclamaven el sector de la pagesia. De fet, aquest dijous, un dels líders sindicals més importants de França, on fa dies que es fan manifestacions i tractorades multitudinàries, Arnaud Gaillot (de Joves Agricultors), ha fet una crida a abandonar els talls de carreteres i de centres logístics.

No ha volgut ser menys el president Pedro Sánchez, que ha respost a l'exministra d'agricultura francesa Ségolène Royal, que va acusar els productors espanyols d'oferir uns preus molt baixos en detriment de la qualitat. "El tomàquet espanyol és imbatible", li ha respost Sánchez mig enfadat.

stats