Mèdia09/06/2011

Pot Catalunya prescindir de l'energia nuclear?

L'ARA us oferirà divendres un dossier especial, tres mesos després de Fukushima

Redacció

BarcelonaTres mesos després de la catàstrofe al Japó, que es compleixen dissabte, l'ARA us proposa endinsar-vos en el repte de pensar com seria una Catalunya sense energia nuclear. Podem fer com Alemanya i encetar una transició que giri full a un tipus d'energia que avui cobreix prop de la meitat del nostre consum?

Inscriu-te a la newsletter Basades en fets realsTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Fukushima ha obligat el món a repensar l'aposta per l'energia nuclear. El terratrèmol i el tsunami que el passat 11 de març van provocar la devastació d'una part del Japó van provar que l'horror de Txernòbil podia repetir-se, fins i tot en un país desenvolupat ben preparat per fer front als riscos sísmics. Després del desastre, Alemanya, locomotora econòmica d'Europa, ha renunciat a l'energia nuclear. Itàlia ho consultarà al poble aquest pròxim cap de setmana. I els països convençuts, com França o Rússia, han hagut de reforçar l'aposta per la seguretat per poder defensar l'aposta atòmica.

Cargando
No hay anuncios

Aquest divendres oferirem un dossier que intenta respondre a aquesta pregunta, i que obliga també a reflexionar sobre quines implicacions tindria seguir les passes d'Alemanya. Comptarem amb el parer de Ramon Carbonell, president d'EolicCat; d'Antoni Tahull, membre de la comissió d'energia del Col·legi d'Enginyers Industrials; de Kristian Petrick, soci d'All Green Energies; de Josep Puig, portaveu del Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear, i de Juli Barceló, exconseller del Consell de Seguretat Nuclear i una de les principals autoritats en la matèria, a qui entrevistem.

Explicarem, a més, els tests a què Europa sotmetrà les seves centrals, la política calculada del govern Zapatero sobre un tema tan sensible i les posicions convençudes de Mariano Rajoy. Els diferents països del món han anat reaccionant de forma diferent al desastre de Fukushima, i en deixarem igualment constància. I no oblidarem com s'han viscut aquests tres mesos al Japó. Comptem amb la col·laboració de l'analista de mercats japonesa afincada a Catalunya Sachiyo Takabe, i amb el dietari de Ko Tazawa, catedràtic d'Estudis Interculturals de la Universitat Hosei, de Tòquio, escrit en els dies posteriors al desastre de Fukushima.