Aniversari
Mèdia 20/06/2023

Catalunya Ràdio celebra avui els 40 anys amb la repesca més gran de veus històriques de l'emissora

Jordi Basté, Antoni Clapés, Miquel Calçada, els germans Cuní o Manuel Fuentes, entre els protagonistes de l'efemèride

4 min
Mònica Terribas i Pep Guardiola, durant l'emissió especial de l'aniversari

BarcelonaL’oient inadvertit que ha connectat aquest matí amb Catalunya Ràdio deu haver mirat el calendari, alarmat. Si s’ha llevat a les sis, ha sentit la veu de Manuel Fuentes. Si ho ha fet a les set, la de Mònica Terribas. Si Alexa li ha engegat la ràdio a les vuit, s’ha topat amb Antoni Bassas, i si el despertador no ha sonat fins a les 9, ha estat Josep Cuní qui li donava el bon dia. Aquesta congregació d’expresentadors del magazín matinal de l’emissora pública –acompanyats per l’actual titular, Laura Rosel– s’explicava per la celebració dels 40 anys des que un joveníssim Mikimoto va pronunciar, un 20 de juny del 1983, les cèlebres paraules inaugurals: “Comencem en aquest moment una feina volguda i important: la posada en marxa de Catalunya Ràdio”.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El matí ha donat molt de joc. Terribas, per exemple, ha aconseguit la presència de Pep Guardiola a l’estudi. "Catalunya Ràdio és l'expressió potent d'un dels fils de continuïtat d'aquest país", ha recordat la periodista, que ha cedit el relleu després a Bassas, el més longeu en el càrrec, ja que va pronunciar el seu emfàtic “Bon dia, són les 8!” des del 1995 fins al 2008. Hi ha hagut temps per a la nostàlgia i la celebració, però també per a la revisió crítica. Sergi Pàmies, per exemple, li explicava a Josep Cuní: “Per acumulació, una de les coses bones que té Catalunya Ràdio és l’acumulació extraordinària de talents transversals i distints que, a més, reflecteixen el país. Quan això s’ha perdut és quan Catalunya Ràdio s’ha equivocat”.

La sensació de nostàlgia i novetat, de familiaritat i estranyesa pel canvi sobtat no era només patrimoni dels oients: "Posar-me una altra vegada a fer El matí de Catalunya Ràdio ha estat entre emocionant i estrany", valorava Antoni Bassas per a aquest diari, després d'una hora en què ha entrevistat el president Pere Aragonès. "I tenia un punt de «¿Me'n recordaré o serà com anar en bicicleta?» I, per sort, he comprovat que era com anar en bicicleta. He rebut tot de missatges de gent que ha tornat a la seva infància, joventut... I he comprovat, una vegada més, la força de penetració de la ràdio en la vida de la gent. Això fa que els que hem tingut el privilegi de poder-nos adreçar a tot el país a primera hora del matí siguem gairebé literalment com de la família".

Durant tota la jornada, i fins a les tres de la matinada, desfilaran fins a 60 veus històriques de l’emissora, per reviure alguns moments i programes mítics d’aquestes quatre dècades de ràdio. A les 12, per exemple, l'oca que cloquejava per marcar el pas dels segons al concurs Pasta gansa ha tornat a sonar mentre Calçada repescava un xou gravat a foc en la memòria de l’oient, amb aquelles preguntes humorístiques i exquisidament redactades i locutades.

A la tarda, Elisenda Carod presenta el seu magazín acompanyada d'altres noms mítics. A les tres, l’hora de les tertúlies, ha estat el retorn de Josep Maria Solé i Sabater (Postres de músic), Xavier Graset (L’oracle) i Vicent Partal (L’internauta). A les quatre, s'han repescat les veus de programes passats de la tarda, amb Adelina Castillejo, Sílvia Cóppulo, Roger de Gràcia i Xavi Rosiñol (que recordava La tribu de Catalunya Ràdio que va liderar l’enyorada Tati Sisquella). A les cinc, Catalunya Ràdio i RAC1 han compartit emissió, ja que Carod i Toni Clapés han firmat a quatre mans una edició molt especial del Versió original, precedent del Versió RAC1 que s’emet a la privada. El locutor ha explicat que quan va marxar a l'emissora de Godó, fa vora dues dècades, es va endur un con de Catalunya Ràdio sense avisar. En justa correspondència, l'equip de La Tarda ha anat a RAC1 i ha robat un extintor. Finalment, el con ha estat restituït la pública (a canvi de recuperar l'extintor). Fina Brunet, Neus Bonet, Jaume Villanueva, Llucià Ferrer, Carles Pérez i Jordi Gonzàlez també desfilaran per l’estudi que Catalunya Ràdio ha muntat al carrer, just davant l’emblemàtica seu de Diagonal, 614.

Música i records

Els programes del cap de setmana, els esportius, els nocturns o els humorístics tindran també el seu moment de nostàlgia, amb retorns de veus com Eduard Boet, Ramon Pellicer, Pere Mas, Xavi Cazorla... I la música, esclar. Marisol Galdón, Magda Llurba, Maite Sadurní i Àngels Bronsoms van fer memòria també de les cançons que van marcar la història de la ràdio. Però la música es demostra fent-la, així que la celebració compta amb les actuacions musicals de Judit Neddermann, Delafé y las Flores Azules, Núria López (d’Eufòria) i Sergi Cuenca, Manu Guix, Quico Pi de la Serra i la Big Band de la ràdio, Paula Valls, Tomàs (també d’Eufòria) i la colla sardanista Colla de Maig, Sau 30, Jim (guanyadora d’enguany d’Eufòria) i Marina Rossell, Los Manolos i Sabor de Gràcia o El Pony Pisador.

La ràdio nocturna té una personalitat pròpia molt marcada i Jordi Basté creuarà la Diagonal per assumir la franja de mitjanit amb un especial del No ho diguis a ningú amb Xevi Soler, Bernat Soler, Pere Escobar, Jordi Borda, Francesc Garriga, Eduard Pujol, Marta Garcia, Sergi Mas, Jordi Vilà, Ricard Torquemada i Cristian Garcia. El punt final el posarà un dels programes bandera de l’emissora. Xavier Solà conduirà una edició única de La nit dels ignorants, amb Carles Cuní, Joan Bosch, Ariadna Ferrer, Sílvia Tarragona i Mireia Mallol.

"Estem il·lusionadíssims amb la festa radiofònica que tenim tot el dia", explicava a l'ARA el director actual de Catalunya Ràdio, Jordi Borda. "I estem orgullosos de la nostra història, que es passeja durant 24 hores per tota la nostra antena. Estem forts amb el nostre present i preparadíssims per liderar el futur i liderar la transformació dels mitjans públics per seguir sent útils a la societat".

stats