Reconeixements
Mèdia 23/05/2023

L'ARA suma aquest any quatre premis més de la Society for News Design

Ricard Marfà aspira a ser nomenat millor dissenyador de l'any, un guardó que es decideix divendres

2 min
'Generació covid' és un dels interactius premiats

BarcelonaEl disseny innovador i visualment atractiu és un dels pilars de l'ARA. La bona feina que el diari fa en aquest àmbit ha estat reconeguda un cop més per la Society for News Design, que aquesta setmana ha comunicat els premiats de la 44a edició dels guardons Best of Digital News Design. Els guardons, d'abast internacional, són considerats els més prestigiosos del sector editorial. Aquest any, el jurat, format per 20 professionals d'arreu del món, ha seleccionat fins a cinc interactius de l'ARA. A més, Ricard Marfà, cap de Disseny Digital del diari, aspira al premi a millor dissenyador de l'any, un reconeixement que es decidirà aquest divendres. En aquesta categoria, Marfà competeix amb professionals d'agències com Reuters i publicacions com The Washington Post.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'ARA ha estat reconegut amb una medalla de bronze pel disseny de dossier digital, que incloïa cinc dels interactius del diari: Generació covid; Objectiu: Catalunya verda; Barcelona, la tortura del soroll; Al rescat del planeta blau i Un futur sense cafè (bo). L'equip d'interactius del diari, que confeccionen cadascun dels treballs juntament amb els redactors que s'encarreguen de cada interactiu en concret, està format per Ricard Marfà, Idoia Longan, Lara Bonilla (actualment responsable del Criatures), Marc Camprodon, Irene Gutiérrez, Marc Funollet i Roger Pujol. Les medalles de bronze s'entreguen a treballs que demostren un gran domini tècnic o estètic, o totes dues coses. Sobre la cartera digital del diari, el jurat diu que cada un dels interactius ofereix "una experiència única i refrescant" i que l'equip que ha participat en la seva elaboració demostra la seva capacitat per explorar diferents tipus de narració. "El que destaca és la veu diferent que posseeix cada història, que hi aporta profunditat i personalitat. L'ús de diverses tècniques s'integra amb habilitat per crear un tot cohesionat", remarquen.

L'excel·lència de l'ARA

A part d'aquesta medalla, el diari també ha obtingut tres premis a l'excel·lència, que reconeixen treballs que són brillants en la narrativa. "Aquests premiats van més enllà de la mera competència tècnica o estètica i empenyen els límits de l'originalitat i la creativitat", diu el jurat.

El primer premi a l'excel·lència ha estat per a l'interactiu Objectiu 2050: una Catalunya verda, de Xavier Grau del Cerro i Helena Rodríguez Gómez. Ha estat reconegut en la categoria de disseny per a temes de medi ambient i ciència. El treball repassa els passos que ha de seguir Catalunya per assolir els objectius de descarbonització el 2050.

El segon reconeixement a l'excel·lència ha sigut per a Barcelona: la tortura del soroll, un interactiu presentat en la categoria de disseny per a reportatges de salut. Escrit per Auri García i Maria Ortega, l'interactiu mostra amb dades quin és el grau de contaminació acústica que pateixen els veïns de Barcelona.

Finalment, en la categoria de disseny per a temes socials s'ha reconegut l'interactiu Generació covid, escrit per Lara Bonilla i amb fotografies de Pere Virgili. El treball recull el testimoni de sis adolescents que van obrir les portes de les seves habitacions a l'ARA per explicar com havien viscut el confinament per la pandèmia.

stats