Mèdia 31/10/2021

Microsoft i Apple renten la cara als PC i els Mac

Així són les noves versions de Windows i MacOS que acaben de sortir al mercat

5 min
El MacOS 12 Monterey

BarcelonaMés d’un 40% dels aparells connectats a internet fan servir el sistema operatiu Android, que gràcies a la seva presència en milers de milions de dispositius mòbils és des de fa un any la plataforma digital més popular del món. Però, si ens centrem en els ordinadors de sobretaula i portàtils, que en temps de pandèmia han gaudit d’una revifada de vendes, el mercat encara està dominat pel Windows de Microsoft (75% dels equips a escala mundial) i el MacOS d’Apple (gairebé el 16%). Tant un com l’altre han tret versions renovades en les últimes setmanes i per això tot seguit repassem les novetats principals.

Windows 11

Quan es tracta d’actualitzar el seu producte estrella, Microsoft s’ho agafa amb calma: han passat més de sis anys des que va sortir al mercat Windows 10, que a hores d'ara impulsa el 80% dels equips amb Windows. Naturalment, en aquest temps la firma hi ha anat aplicant millores de seguretat, però no ha sigut fins ara que ha fet el salt de numeració. Un salt que es fa especialment visible en l’aspecte del sistema operatiu: el tradicional botó d’inici es manté en l’angle de la pantalla, però la barra de tasques, amb les icones de les aplicacions obertes i les d’ús més habitual, apareix ara centrada i amb animacions, recordant el Dock de MacOS.

També remeten als Mac les noves cantonades arrodonides de les finestres d’aplicació. Unes finestres que des d’ara es poden enganxar als marges de la pantalla, presentar en mosaic i agrupar per minimitzar-les i ampliar-les juntes amb un únic clic. Windows 11 també guanya funcionalitat amb l’adopció dels widgets, petites finestres heretades dels dispositius mòbils que substitueixen els Live Tiles i mostren informació de les aplicacions sense haver d’obrir-les.

Com a eina de comunicació de referència dins de Windows 11, Microsoft aposta ara pel seu Teams, que apareix com a funció de xat en la barra de tasques desplaçant Skype, l’opció per omissió a Windows 10. També desapareix la majordoma digital Cortana.

La botiga Windows Store s’obre més enllà de les aplicacions Win32: ara els desenvolupadors hi podran oferir també aplicacions web progressives i d’altres tipus. I, gràcies als nous emuladors, anomenats subsistemes, l’usuari també podrà executar aplicacions creades per als sistemes Linux i... Android! Aquesta novetat adopta la forma d’una aplicació per accedir a la botiga App Store d’Amazon, que no conté tants títols com la Play Store de Google però sí la majoria dels més importants. Això permet fer servir al PC aplicacions de mòbil que sovint són més completes que el seu equivalent de Windows. A la pràctica, aquesta emulació d’Android encara és molt incipient (per exemple, l’apli d’Instagram no troba la càmera), però obre grans possibilitats per quan millori.

Per als videojugadors, Windows 11 incorpora les tecnologies de gràfics AutoHDR i Direct Storage procedents de les videoconsoles Xbox. I la funció Hello permet ara accedir sense contrasenya als serveis de Microsoft fins i tot en altres dispositius, amb el reconeixement facial del PC.

Internament, la gran diferència de Windows 11 amb la versió anterior són els requisits de maquinari, molt més estrictes. És un sistema de 64 bits i només funciona amb processadors Intel Core de vuitena generació o posteriors, AMD Ryzen (amb els quals inicialment va tenir problemes de rendiment, ja resolts) i Qualcomm Snapdragon 850. També cal que tinguin un coprocessador de seguretat TPM. A la pràctica, només admetran Windows 11 els equips comprats a partir de finals del 2019. Si teniu intenció d’actualitzar el vostre PC, passeu-li abans l’aplicació de Microsoft que us dirà si l’equip és compatible.

El nou Windows 11.

MacOS 12 Monterey

A diferència de Microsoft, que ha renovat completament l’aspecte de Windows 11 i n’ha millorat alguns aspectes del rendiment, Apple ha centrat la seva actualització anual de MacOS en les aplicacions que inclou. La protagonista és FaceTime: a més de millores en la qualitat de so i la possibilitat de difuminar el fons de la imatge, Apple obre les videotrucades a participants que no tinguin cap dispositiu de la seva marca: el convocant de la sessió pot generar una adreça web per enviar-les als usuaris de Windows o Android.

Tot i això, els beneficiaris principals de les millores de Monterey continuen sent els clients fidels d’Apple, els que a més d’un Mac tenen un iPhone o un iPad. Així, des d’ara la pantalla d’aquests dispositius mòbils es pot projectar amb AirPlay a la de l’ordinador, la mida de les finestres s’ajusta automàticament quan les traslladem d’una pantalla a una altra, i les dreceres d’iOS per automatitzar tasques i seqüències d’operacions arriben ara al Mac desplaçant el tradicional Automator i se sincronitzen entre tots els dispositius de l’usuari.

MacOS Monterey també hereta d’iOS 15 els anomenats modes de concentració per configurar quin tipus de notificacions i de quin origen volem rebre en cada moment: treballant, fora de l'horari laboral o dormint. I una funció molt pràctica per als qui ens passem la vida provant aplicacions: es pot restaurar la configuració inicial de Monterey sense haver de reinstal·lar tot el sistema operatiu des de zero.

El navegador Safari permet ara agrupar pestanyes i la barra superior es tenyeix del color de la pàgina que estem veient. La funció Live Text reconeix el text que conté la imatge que tenim a la pantalla i permet interactuar-hi amb un clic: trucar si és un número de telèfon, buscar-lo a Maps si és un domicili o traduir-lo si és un text. També el podem guardar en una nota ràpida, amb la possibilitat d’etiquetar-lo. I la funció Share With fa que si enviem alguna cosa (un enllaç, una imatge) a un altre usuari d’Apple, aquesta persona el vegi com a procedent de nosaltres quan obri l’aplicació corresponent.

Ara com ara, han quedat fora de MacOS Monterey almenys dues de les funcions que s’havien presentat: Universal Control, per compartir el ratolí o el trackpad del Mac entre diversos dispositius, i Private Relay, que protegeix amb xifratge tot el trànsit de dades de l’equip sempre que l’usuari pagui el servei iCloud+. S’espera que les dues arribin amb una futura actualització.

Per a qui?

MacOS Monterey està optimitzat per als Mac proveïts dels processadors M1 propis d’Apple, però també funciona amb la majoria dels equips amb xip Intel posteriors a l’any 2015. En tot cas, abans d’actualitzar convé comprovar que les aplicacions que l’usuari consideri crucials per a la seva activitat diària són compatibles amb el nou sistema operatiu. O bé –i això també val per a Windows 11– tenir paciència i esperar la versió següent, que amb tota seguretat haurà resolt la majoria de les incidències de l’actual.

stats