Mèdia 22/02/2022

La policia protagonitza un de cada quatre incidents contra la llibertat d'informació

Media.cat presenta un informe basat en el seu mapa sobre la censura

2 min
Il·lustració que acompanya l'informe 'Policies contra periodistes. Agressions, entrebancs i sancions contra periodistes per part de cossos policials'.

Mèdia.cat, l’observatori crític dels mitjans, ha publicat l’informe Policies contra periodistes. Agressions, entrebancs i sancions contra periodistes per part de cossos policials, elaborat per Gemma Garcia Fàbrega. L’estudi constata que els incidents contra periodistes protagonitzats per cossos policials s'han intensificat els darrers anys. L’informe fa servir les dades recopilades els dos darrers anys al Mapa de la censura dels Països Catalans, una eina que des del 2015 registra els incidents que coarten la tasca dels periodistes o poden restringir la llibertat d’expressió i l’accés a la informació de la ciutadania. 

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El treball constata que el 25% de tots els incidents que afecten la llibertat d’expressió i el dret a la informació registrats entre 2020 i el 2021 van ser protagonitzats per cossos policials contra periodistes. Si es miren només el total d'incidents amb professionals de la informació, el percentatge puja al 32%. La dada evidencia que, tot i que les mobilitzacions dels darrers dos anys no han tingut la mateixa dimensió que la resposta a la sentència del 2019, les agressions, identificacions, amenaces i sancions contra periodistes per part de la policia també han tingut un pes rellevant. És per això que, amb l’estudi, Mèdia.cat vol alertar l’opinió pública del nombre significatiu d’incidents protagonitzats per cossos policials i incidir en la implementació de protocols i mecanismes per garantir el dret a la informació en el present i en el futur. 

El pic més pronunciat d’incidents se situa en el febrer del 2021 durant les mobilitzacions per l’empresonament de Pablo Hasél. Dotze professionals que cobrien les protestes van ser coaccionats de diverses maneres per la policia i onze, a més, van ser ferits. Més enllà de les agressions, durant les protestes contra l’empresonament de Hasél també es van produir diverses identificacions de professionals. 

Tot i no ser obligatori, la majoria de periodistes que van patir algun incident amb els cossos policials duien braçal o armilla de premsa, és a dir, que anaven visiblement acreditats. L’informe constata que, no obstant això, la policia cada vegada entén més aquests elements com si fossin obligatoris i, així i tot, en molts casos dur-ne no ha impedit que fereixin o identifiquin els professionals de la comunicació o els dificultin la feina.

L’informe també constata la tendència a l’alça de l’aplicació de la llei de protecció de la seguretat ciutadana –coneguda com a llei mordassa–, ja que entre 2020 i 2021 ha afectat nou professionals. D’aquests nou casos, set deriven de cobertures de desnonaments, un dels grans focus de violència policial envers els periodistes, atès que en els darrers dos anys s’hi han produït 17 incidents. Als desnonaments, molts fotoperiodistes topen amb problemes per desenvolupar la seva tasca: són identificats i, en diversos casos, sancionats sense ser reconeguts com a professionals.

stats