MUNDIAL DE FUTBOL

Un Mundial a tres bandes beneït per Trump

La candidatura dels Estats Units, Mèxic i el Canadà, escollida per ser la seu del Mundial del 2026

Toni Padilla
3 min
Gianni Infantino inaugurant el 68è Congrès de la FIFA a Moscou

BarcelonaTres països enfrontats en tants aspectes com el comerç i l'emigració van celebrar plegats un èxit a Moscou. La candidatura dels Estats Units, el Canadà i Mèxic per ser la seu del Mundial del 2026 va imposar-se a la candidatura del Marroc clarament en la votació que va posar punt final al 68è congrés de la FIFA. D'aquesta manera, el primer Mundial de la història amb 48 seleccions classificades es farà en tres estats a la vegada, amb 10 partits al Canadà, que serà seu per primer cop d'una fase final; 10 més a Mèxic, que esdevindrà el primer estat a ser seu de tres Mundials, després de ser-ho el 1970 i el 1986, i la gran part del torneig, un total de 60 partits, als Estats Units, el país que també aporta la major part dels recursos econòmics. En la votació electrònica, la candidatura conjunta nord-americana va obtenir 134 vots, per 65 del Marroc i 3 abstencions. Una federació, l'Iran, va optar per una via diferent: votar que no volia cap de les dues opcions.

Era el primer Mundial escollit gràcies a la votació electrònica de cadascuna de les 211 federacions internacionals, tot i que a l'hora de la veritat només es van rebre 203 vots. Les quatre seleccions implicades no podien votar, com tampoc podien fer-ho tres federacions independents a nivell esportiu però políticament part dels Estats Units: Puerto Rico, Guam i les illes Verges. A més, Ghana no es va presentar al congrés després que el president de la federació fos enxampat pagant suborns a àrbitres. Espanya, Eslovènia i Cuba van ser les tres úniques federacions que es van abstenir en la votació. En el cas d'Espanya, per l'absència del president de la federació, Luis Rubiales, que en el mateix moment era uns quants quilòmetres al sud, destituint el seleccionador, Julen Lopetegui.

Malgrat que algunes federacions importants com França, Itàlia, Holanda, el Brasil i la Xina van votar pel Marroc, la candidatura nord-americana va guanyar clarament i confirmava la condició de favorita defensant un projecte que portava més de tres anys en marxa, a diferència de la proposta del Marroc, presentada a última hora i valorada amb una puntuació de 2,5 sobre 5 pel comitè d'avaluació de la FIFA, que, en canvi, havia valorat amb un 4 sobre 5 els nord-americans, que van rebre el suport del president, Donald Trump, acusat pel Marroc de fer pressió, ja que va declarar que vigilaria els vots dels estats africans que reben ajudes econòmiques de Washington. "Caldrà veure què fem amb ells si ells no ens ajuden", havia dit feia pocs dies Trump, que ignorava la norma que no permet als polítics prendre partit en les decisions federatives. La candidatura nord-americana oferia instal·lacions ja en funcionament, més recursos i una projecció de beneficis gairebé del doble de la projecció a què esperaven a arribar els marroquins (14.300 milions de dòlars davant 7.200 milions). La magnitud del Mundial de 48 seleccions, amb la necessitat de disposar de més d'un centenar de camps d'entrenament, també va pesar a l'hora de donar el vot. La proposta nord-americana inclou 10 estadis als Estats Units, 3 a Mèxic i 3 més al Canadà, amb un format de 16 grups de tres equips en què els dos primers classificats accedeixen als setzens de final. El torneig el jugarien 8 seleccions asiàtiques, 9 d'africanes, 6 de la Concacaf –entre les quals les tres organitzadores–, sis de sud-americanes, una d'Oceania i 16 d'Europa. Les dues últimes places sortirien d'un torneig jugat el 2025 entre una selecció de cada zona geogràfica que s'hauria quedat a les portes del Mundial.

Infantino, candidat

La seu del Mundial del 2026 va ser el punt estrella del 68è congrés de la FIFA, en què el president, el suís Gianni Infantino, ha confirmat que optarà a la reelecció el juny del 2019 a París. De moment, l'actual president de la FIFA és l'únic candidat per revalidar el càrrec i no té el suport de la major part de federacions europees, però sí el de les americanes. A més, al congrés les associacions van aprovar un pressupost de 6.560 milions de dòlars per al cicle 2019-22 que conclourà amb el Mundial a Qatar.

stats