Un mundial per netejar la imatge de Rússia

El principi de no discriminació ha de regir la competició, però diferents organitzacions denuncien casos d’abusos, amb presos polítics, i alerten de la situació que pot patir el col·lectiu LGBTI

Natàlia Boronat
4 min
Un mundial per netejar  la imatge de Rússia

MoscouA Rússia s’estan ultimant els preparatius per al Mundial de futbol. Es preveu acollir un milió de visitants per veure en acció les 32 seleccions que a partir de dijous participaran en una gran festa esportiva. I Moscou vol aprofitar per netejar la imatge de país hostil, tancat i enfrontat amb part de la comunitat internacional.

Per a Vladímir Putin, que té un gran suport a l’interior del país, avalat pel 76% dels vots amb què va guanyar les eleccions presidencials del març, el Mundial és una gran ocasió per millorar la imatge exterior després que els últims anys el país s’hagi vist immers en diverses crisis diplomàtiques i estigui acusat de tenir programes de dopatge institucionalitzat. Rússia viu actualment enmig d’una guerra de sancions i contrasancions amb els països occidentals per l’annexió de la península de Crimea el 2014 i pel suport que dona als rebels prorussos de l’est d’Ucraïna, en un conflicte que ja ha provocat més de 10.000 morts i que continua sense resoldre’s. La polèmica al voltant del cas del cineasta ucraïnès Oleg Sentsov, condemnat per un tribunal rus a 20 anys de presó per presumptes activitats terroristes a Crimea, està relacionada amb aquest conflicte. Sentsov pot aigualir la festa a Putin després que la setmana passada es declarés en vaga de fam indefinida fins que no s’alliberin tots els presos polítics que són en territori rus. Segons la campanya ucraïnesa LetMyPeopleGo, hi ha 64 ciutadans ucraïnesos retinguts a Rússia per motius polítics, i aquesta setmana han llençat una campanya adreçada a líders mundials perquè boicotegin el Mundial.

A Rússia també se l’acusa d’haver interferit en les eleccions nord-americanes per afavorir l’elecció de Donald Trump, i se la critica per la seva intervenció a la guerra de Síria al costat del president Baixar al-Assad. A més, Londres acusa Moscou d’estar al darrere de l’enverinament que van patir al Regne Unit l’exespia rus Serguei Skripal i la seva filla. Malgrat tots aquests conflictes oberts, només hi ha dos països participants que hagin decidit boicotejar diplomàticament el Mundial: el Regne Unit i Islàndia.

Actualment hi ha un altre cas d’un empresonament molt polèmic del qual els activistes voldrien que algun futbolista parlés durant el Mundial. Es tracta del cap de l’oficina a Txetxènia de l’organització russa de defensa dels drets humans Memorial, Oiub Titiev, que des del gener és a la presó i està sent investigat i jutjat acusat de possessió de drogues. Els activistes consideren que el cas està motivat políticament i que es repeteix un esquema habitual al Caucas Nord: llençar drogues al cotxe d’algú per apartar-lo de l’esfera pública quan s’investiguen els abusos del poder.

L'examen de 'la igualtat universal'

Hi ha molts interrogants sobre si es passarà l’examen de la igualtat universal, el principi que segons la declaració de la FIFA ha de regir aquest campionat i que estableix que no hi pot haver cap tipus de discriminació per sexe, raça, orientació política, discapacitat, religió, nacionalitat o orientació sexual. Segons un informe recent de l’organització Futbol contra el Racisme a Europa (FARE, per les seves sigles en anglès), durant la temporada 2017-2018 el nombre d’incidents discriminatoris als estadis de futbol russos ha disminuït considerablement, i majoritàriament han estat relacionats amb símbols i consignes d’ultradreta.

La discriminació per raó d’orientació sexual és un tema que preocupa als visitants del Mundial que són membres de la comunitat LGBTI, ja que a Rússia hi ha una llei que condemna la propaganda homosexual entre menors d’edat. Di Cunningham, president de l’organització Pride in Football, que agrupa seguidors homosexuals del Regne Unit, ha denunciat que després de dir en una entrevista que assistirà a l’esdeveniment esportiu ha rebut correus en què l’amenaçaven que no viatgés a Rússia. Aleksei Smertin, exfutbolista i el responsable oficial de la lluita contra les discriminacions durant el Mundial, ha assegurat en diverses ocasions que tothom, inclosos els homosexuals, s’ha de sentir còmode durant la competició. De tota manera, no queda clar si es poden portar banderes amb l’arc de Sant Martí i quines actituds poden ser considerades “propaganda homosexual” entre menors d’edat i castigades per la llei.

Des de la Federació Esportiva LGBTI de Rússia celebren qualsevol avenç que es pugui fer durant el Mundial en la visibilitat de les minories sexuals en el món de l’esport, i es preveu que a Moscou i a Sant Petersburg funcionin dues “cases de la diversitat” perquè els seguidors LGBTI puguin reunir-se i veure els partits. El cap d’aquesta organització, Aleksandr Agàpov, conegut a Rússia per denunciar la dificultat que té la comunitat LGBTI per organitzar competicions perquè gairebé tot pot ser considerat “propaganda entre menors d’edat”, augura que els estrangers durant el Mundial seran molt ben rebuts i no notaran signes de discriminació.

El problema dels 'hooligans'

Radicals russos van protagonitzar incidents durant l’Eurocopa de França del 2016, i alguns hooligans russos ja han alertat per les xarxes socials que respondran a qualsevol provocació dels seguidors anglesos. Per evitar aldarulls es reforçaran les mesures de seguretat als estadis i a totes les onze ciutats de la Rússia europea que acolliran partits, i s’utilitzarà el sistema de Fan ID, la identificació obligatòria per accedir als camps de futbol que ja es va estrenar durant la Copa Confederacions de l’any passat i que es considera que pot prevenir incidents. A les ciutats amfitriones també es limitarà la venda de begudes alcohòliques prop dels estadis, la circulació d’armes i municions, el trànsit, l’especulació amb les entrades pels partits i el dret de reunió i de manifestació.

Tot i les restriccions i incomoditats que s’han provocat durant els últims anys, les irregularitats en les construccions d’estadis i altres obres que s’han fet i el gran cost del Mundial, el més car de la història, el Kremlin ven la cita d’aquest estiu als seus ciutadans com una gran oportunitat per demostrar que els intents exteriors d’aïllar Rússia han fracassat.

stats