16/11/2019

L’increïble cas del dimoni de Treblinka

2 min

Netflix ha estrenat la minisèrie documental El nazi Iván el Terrible ( The Devil next door ), que explica el cas de John Demjanjuk, un jubilat exemplar de Cleveland, Ohio, d’origen ucraïnès, que després de treballar trenta anys a la fàbrica Ford, el 1986 va ser reclamat per la justícia israeliana com a responsable de crims contra la humanitat. Asseguraven que Demjanjuk era, en realitat, l’home que controlava la càmera de gas del camp d’extermini de Treblinka, on va actuar amb una crueltat inaudita contra els jueus, que el coneixien com a Ivan el Terrible.

Demjanjuk i la seva família asseguraven que es tractava d’un error d’identitat per culpa d’una conspiració vinculada a la Guerra Freda. En canvi, segons les investigacions del govern israelià, es tractava d’un dels homes més malvats de la història. Els detalls de les seves atrocitats feien esgarrifar.

La minisèrie, de cinc episodis, s’estructura cronològicament de tal manera que no és fins al quart capítol que es comença a treure l’aigua clara de qui va ser realment John Demjanjuk i manté l’espectador en el dilema de si era un pobre innocent o un dels grans criminals nazis. El fet que el judici fos televisat a través de setze càmeres permet una observació acurada dels detalls en què l’espectador pot anar intuint esdeveniments i construint les possibles hipòtesis sobre la història. El procés documental és extraordinari perquè entrevista tots els responsables del primer judici a Demjanjuk a Israel: el seu advocat nord-americà, l’extravagant advocat jueu que aconsegueix a Jerusalem, el fiscal del cas i els jutges que van haver d’emetre un veredicte final. També hi intervenen els familiars de Demjanjuk. El relat va amb molta cautela a l’hora de no ferir les víctimes de l’Holocaust: insisteix permanentment que el dubte radicava en descobrir l’autèntica identitat d’aquell home i no pas en qüestionar si els crims es van produir. De fet, la gran quantitat d’imatges d’arxiu de l’horror nazi tenen una presència constant i es posa en valor el testimoni dels supervivents que van declarar en el judici.

El cas d’Ivan el Terrible és la trama principal per parlar de més aspectes: l’immens dolor de les víctimes del nazisme, la manera com Israel va afrontar mediàticament els judicis als criminals o la doble vara de mesurar dels Estats Units amb els col·laboradors del règim de Hitler. El nazi Iván el Terrible és una història increïble que fa evident que els tentacles del nazisme arriben fins al present i que no és mai tard per fer justícia.

stats