Bon dia 05/05/2024

El Girona, el Barça i la història del futbol català

2 min
Dovbyk supera a Araujo en una acció del Girona-Barça.

El Girona guanya el Barça fins i tot en la megafonia. A Montjuïc no se sent gaire (ni falta que fa, total pel que posen) i al Camp Nou s’havia anat convertint en una cridòria de barraca de fira. A Montilivi van punxar l’himne de la Champions al final del partit, i va ser com convidar els aficionats a tocar el cel amb les mans. Els detalls decideixen i el Barça, perdut en el seu laberint, ja fa molt de temps que no té cap detall.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La classificació del Girona per a la Champions és una extraordinària notícia per al futbol en general i per al català en particular, pel que té d’inesperat i inexplorat, i pel trencament que significa del monopoli blaugrana. Un trencament, a més, incontestable i personalitzat: 2-4 a Barcelona corrent com avions i 4-2 a Girona en un intercanvi de cops demolidor. Cadascú té els seus colors però, avui, el Girona guanya la simpatia del club que, venint de Segona i amb treball metòdic, ha posat en evidència el Barça... i l’Espanyol.

No és un canvi de guàrdia. Hi ha Barça per estona entre els més grans del món per una qüestió de nom, d’història, de volum i d’interessos econòmics, però un Montjuïc ple de turistes i buit de socis, fent l’onada amb un empat, explica fins on ha arribat la imprudència de governar a cop d’intuïció.

Laporta ja és un president que s’emociona com Núñez i governa amb guàrdia pretoriana (expressió del dimitit vicepresident econòmic Eduard Romeu), impermeable a la quantitat de talent barcelonista que podria ajudar-lo a treure el club del sot en el qual està. Una decisió estratègica com la continuïtat de Xavi va ser despatxada entre llàgrimes, petons, abraçades, narratives de mirar-se als ulls i solucionar-ho en dos minuts. En efecte, qualsevol projecte necessita estabilitat. El problema del Barça és que el govern que hem vist en aquests tres anys és molt inestable.

Antoni Bassas és periodista
stats