12/03/2016

Política cultural

Hi ha tendència a veure la política cultural com una qüestió de segon nivell respecte a les urgències i les prioritats de la ciutadania. Sembla que un govern d’esquerra alternativa com el de Barcelona hauria d’assumir i propagar que la cultura és un bé de primera necessitat. La curiositat és el motor del coneixement i la creativitat, i estimular-la és millorar la qualitat de vida. Què es pot fer a Barcelona? Goso resumir-ho en tres punts: optimitzar el que ja es té, que és molt; ampliar l’espectre de beneficiaris, i consolidar la ciutat com a hub cultural internacional.

Inscriu-te a la newsletter A punt per la campanyaLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La xarxa d’institucions culturals és prou potent. No és temps de gastar energies en nous equipaments, cal potenciar els ja existents. Amb dos objectius: prioritzar l’ús cultural, més que turístic, de les institucions, i connectar museus i centres culturals amb les universitats i altres llocs de recerca i de creació. Està molt bé treballar per augmentar el nombre de visitants, però el criteri cultural ha de prevaldre per sobre del numèric.

Cargando
No hay anuncios

Cal multiplicar els punts d’atracció cultural activant els barris i compartint aquests punts amb els altres ajuntaments de l’espai metropolità. Ciutats com l’Hospitalet i Badalona també són Barcelona, i el foment de noves centralitats culturals no ha de conèixer fronteres. Cal estendre a tot el teixit urbà la xarxa d’iniciatives, públiques i privades, on donar estímul a la curiositat i afavorir la conversa com a matriu cultural.

Tot això, associat a l’objectiu de fer de Barcelona un veritable laboratori del futur. És una ciutat que reuneix totes les condicions per ser un pol d’atracció per als grans debats del món i una plataforma de creadors. Hi ha potencial per alimentar-ho i hi ha al·licients per atreure la gent de fora. I és el millor remei a les pulsions endogàmiques que de vegades ens habiten. I la millor manera de desmentir els que pretenen construir el mite d’una Barcelona decadent, en vies d’asfixiar-se en els seus propis humors.