Una transició verda per a tothom
Estem treballant de manera urgent per fer més per la gent i pel planeta. Una sèrie de pertorbacions simultànies han tensionat la capacitat dels països per fer front a la fam, la pobresa i la desigualtat, per construir resiliència i invertir en els seus futurs. La vulnerabilitat financera dels països d'ingressos baixos i mitjans posa seriosos obstacles a la recuperació econòmica i a la capacitat per fer inversions essencials a llarg termini.
Estem treballant de manera urgent per combatre la pobresa i les desigualtats. Es calcula que en els darrers tres anys a uns 120 milions de persones se les ha empès a la pobresa extrema, i encara estem lluny d'assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides el 2030. Per això, hem de posar la gent al centre de la nostra estratègia per augmentar el benestar humà a tot arreu.
Volem un sistema que respongui millor a les vulnerabilitats i necessitats en matèria de desenvolupament, ara agreujades pels riscos climàtics, i que poden debilitar encara més la capacitat dels països per eliminar la pobresa i assolir un creixement econòmic inclusiu. El canvi climàtic generarà desastres cada cop més grans i més freqüents, amb impacte desproporcionat sobre les poblacions més pobres i vulnerables del planeta. Aquests reptes travessen fronteres i plantegen riscos existencials a les societats i les economies.
Volem que el nostre sistema faci més pel planeta. La transició a un món de zero emissions netes i els objectius de l'Acord de París sobre el clima són una oportunitat perquè aquesta generació doni lloc a una nova era de creixement econòmic sostenible a tot el món. Creiem que unes transicions ecològiques justes que no deixin ningú enrere poden ser una força poderosa de cara a alleujar la pobresa i mantenir un desenvolupament inclusiu i sostenible. Perquè tots els països puguin aprofitar aquesta oportunitat, es necessiten inversions a llarg termini a tot arreu. I prenent com a inspiració l'històric marc mundial Kunming-Montreal de la diversitat biològica, també necessitem nous models econòmics que reconeguin l'immens valor de la naturalesa per a la humanitat.
Estem convençuts que la reducció de la pobresa i la protecció del planeta són objectius convergents. Hem de posar l'accent en les transicions justes i inclusives perquè les persones pobres i més vulnerables puguin accedir a tots els beneficis d'aquesta oportunitat, en comptes d'haver de carregar amb la major part dels costos. Som conscients que potser els països hauran de seguir camins de transició diferents, en línia amb el límit d'1,5°C estipulat per l'Acord de París, segons les seves circumstàncies nacionals. No hi haurà transició sense solidaritat, oportunitats econòmiques i creixement sostenible per finançar-la.
Nosaltres, líders d'economies diverses de tot el món, estem units en la determinació de forjar un nou consens global. Farem servir la Cimera de París per a un nou pacte financer mundial dels dies 22 i 23 de juny com a moment polític decisiu per recuperar els avenços en matèria de desenvolupament que s'han perdut en els últims anys i per accelerar el progrés cap als ODS, incloent-hi l'assoliment de transicions justes. Tenim clara la nostra estratègia: cal complir els compromisos climàtics i amb el desenvolupament, i, en línia amb l'Agenda per a l'Acció d'Addis Abeba, hem d'aprofitar totes les fonts de finançament, cosa que inclou les ajudes oficials al desenvolupament, els recursos locals i la inversió privada.
El primer pas per posar en pràctica aquest consens és complir els compromisos financers existents. Cal assolir els objectius col·lectius de finançament per al clima el 2023. També cal fer realitat el nostre desig global d'assolir un total de 100.000 milions de dòlars en aportacions voluntàries per als països que més ho necessiten, mitjançant una recanalització de drets especials de gir o aportacions pressupostàries equivalents.
Cap país hauria d'esperar anys que se li concedeixi un alleujament del deute. En aquesta qüestió, necessitem més cooperació, i més àgil, per als països d'ingressos tant baixos com mitjans. El primer pas és trobar solucions ja per als països amb problemes de sobreendeutament.
És prioritari continuar l'ambiciosa reforma del sistema de bancs multilaterals de desenvolupament, aprofitant l'impuls que existeix actualment en aquest sentit. Estem demanant als bancs de desenvolupament que prenguin mesures responsables per potenciar l'ús dels recursos que ja tenen a la seva disposició i per augmentar la capacitat de finançament i la mobilització de capital privat, fent servir metes i estratègies clares pel que fa a aportacions financeres privades i a mobilització de recursos locals. Però encara que aquests recursos financers són essencials, la reforma va de molt més que de diners: també ha de produir un model operatiu més eficaç amb un enfocament que doni als països un paper rector. També necessitem que els bancs de desenvolupament treballin junts com un ecosistema, i amb altres agències públiques i fons verticals simplificats, així com filantrops, fons sobirans, finançadors privats i la societat civil allà on correspongui, per produir l'impacte més gran possible.
La tecnologia, la capacitació, la sostenibilitat i la inversió pública i privada tindran un lloc central a les nostres aliances, que buscaran donar suport a la transferència voluntària de tecnologia, un lliure flux de talents científics i tecnològics i una economia inclusiva, oberta, justa i no discriminatòria. Promourem una agenda d'inversió sostenible i inclusiva a les economies en desenvolupament i emergents, sobre la base de la creació local de valor econòmic agregat i la transformació local, per exemple, de les cadenes de valor dels fertilitzants. Aquest enfocament integral demanarà la incorporació de noves mètriques als instruments de rendició de comptes actuals.
El finançament públic continuarà sent essencial de cara als nostres objectius. Hem de començar per enfortir els instruments amb què comptem (l'Associació Internacional per al Desenvolupament, els fons fiduciaris de l'FMI per al creixement i la lluita contra la pobresa i per a la resiliència i la sostenibilitat, el Fons Internacional per al Desenvolupament Agrícola, el Fons Verd per al Clima i altres canals de finançament concessionari dels nostres bancs, així com l'Escut Global contra els Riscos Climàtics). Però reconeixem que per assolir els nostres objectius climàtics i de desenvolupament caldran noves fonts de finançament innovadores i sostenibles, per exemple, recompres de deute, el compromís dels sectors que prosperen gràcies a la globalització i mercats més fiables per a l'intercanvi de crèdits d'emissions de carboni i diversitat biològica. Això s'aplica a la lluita contra la fam, la pobresa i la desigualtat, a l'adaptació al canvi climàtic i als esforços per evitar, minimitzar i reparar pèrdues i danys.
És prioritari augmentar la resiliència per mitjà d'un conjunt integral d'instruments financers. Necessitem una xarxa de seguretat global més forta, basada en solucions preacordades, per mitigar els efectes del canvi climàtic i adaptar-nos-hi, sobretot en cas de desastre. Això implica mecanismes de pròrroga per a la resiliència climàtica i davant de desastres, xarxes d'assegurances, i finançament per a resposta a emergències, incloent-hi un model més sostenible per a l'ajuda humanitària.
Per assolir els nostres objectius de desenvolupament, inclosa la mitigació climàtica, també cal augmentar l'escala dels fluxos de capital privat. Això exigeix millorar la mobilització del sector privat, amb els recursos financers i el poder per a la innovació, com promou el Pacte del G-20 amb l'Àfrica. També cal millorar l'entorn dels negocis, posar en pràctica estàndards comuns, crear capacitats adequades i reduir els riscos percebuts, per exemple, als mercats de divises i de crèdit. Pot ser que això requereixi suport públic, a més de l'ús compartit de dades fiables. En termes generals, el nostre sistema ha de reduir el cost del capital per al desenvolupament sostenible, incloent-hi el capital per a la transició verda a les economies en desenvolupament i emergents.
El nostre treball conjunt se centra en la solidaritat i l'acció col·lectiva per reduir els reptes a què s'enfronten els països en desenvolupament i complir la nostra agenda global. No deixarem de buscar avenços, i amb aquest objectiu aprofitarem altres esdeveniments importants futurs com les cimeres del G-20 a l'Índia i al Brasil, la cimera dels ODS i les conferències de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, començant per la COP-28 d'aquest any als Emirats Àrabs Units. A totes les nostres futures actuacions i negociacions internacionals, buscarem promoure accions concretes que facin realitat la promesa dels ODS, per la nostra prosperitat, per la nostra gent i pel planeta.
Copyright Project Syndicate