País Valencià 10/12/2015

Ximo Puig i Carmen Amoraga, nova parella... per parlar valencià

El president de la Generalitat Valenciana, l'alcalde de València i l'intendent del Palau de les Arts, entre els nous membres del Voluntariat pel Valencià

Salva Almenar
4 min
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, l'alcalde de València, Joan Ribó, l'escriptora Carmen Amoraga i l'intendent del Palau de les Arts, Davide Livermore, participaran al Voluntariat pel Valencià d'Escola Valenciana. / GENERALITAT

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, és des d'avui un membre més del Voluntariat pel Valencià; un programa que des de fa 10 anys organitza l'entitat Escola Valenciana i que consisteix en formar parelles lingüístiques entre un valencianoparlant i un aprenent interessat en conèixer la llengua del país. El president valencià, Ximo Puig, qui ha accedit a formar part d'aquest voluntariat serà la parella –lingüística– de l'escriptora Carmen Amoraga, que és a més directora general de Cultura de la Generalitat Valenciana.

Ells dos no seran, però, els únics insignes membres d'aquesta 10a edició del Voluntariat pel Valencià que, per primera vegada, compta amb un suport decidit de totes les administracions valencianes. I és que a més de Puig i Amoraga, altra parella serà la formada per l'alcalde de València, Joan Ribó, i l'intendent del Palau de les Arts, l'italià Davide Livermore. Tots quatre han participat aquest dijous en la presentació de la nova edició del programa, celebrada al Teatre Rialto, a la qual també ha assistit el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, i el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua –entitat que dóna suport al Voluntariat–, Ramon Ferrer.

Durant la presentació del programa, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha destacat la seva "satisfacció" per participar en el Voluntariat pel Valencià i poder "prestigiar" una llengua que és "útil" i que esdevé "un factor de confiança entre persones". Puig, qui ha desitjat que la seva parella lingüística, Carmen Amoraga, pugui guanyar fluïdesa parlant valencià, ha assegurat que "la llengua valenciana va més enllà de ser un vehicle de comunicació ja que és una forma d'entendre la vida".

El valencià a la funció pública

El president ha destacat també la tasca "increïble" d'Escola Valenciana durant els 10 anys de Voluntariat i els més de 30 de trajectòria i s'ha compromès a engegar accions perquè en la Generalitat Valenciana es puguin crear també parelles lingüístiques per parlar i practicar el valencià.

El president Ximo Puig i l'alcalde Joan Ribó s'han compromès a estendre el Voluntariat a la Generalitat i l'Ajuntament. / ESCOLA VALENCIANA

Preguntat per la coordinadora del Voluntariat pel Valencià, Dariana Groza –encarregada de presentar l'acte– sobre la possibilitat d'implantar el requisit lingüístic, el president Puig no ha contestat obertament però tampoc ha defugit la pregunta. En aquest sentit, Puig ha dit que creu "molt útil saber les dues llengües oficials del país", alhora que ha assenyalat que "més prompte que tard haurà de ser un deure per als funcionaris [saber valencià] perquè els ciutadans tenen dret a expressar-se en la llengua que vulguen".

Com ha fet el president, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha apostat per estendre les parelles lingüístiques entre els empleats de l'ajuntament perquè alguns d'ells atenen directament als veïns i "és molt important que el primer que es diga als veïns siga 'bon dia' i no 'buenos días', és un pas molt xicotet però fàcil d'aconseguir i que ajuda a la normalització" del valencià. Així, ha destacat la necessitat que el valencià "siga l'eina fonamental de comunicació" en el consistori i que no es parle solament del valencià per part de la corporació "quan es parla del caloret", en al·lusió al discurs de l'exalcaldessa Rita Barberá en les Falles de 2015 i que s'ha convertit en un dels vídeos més vistos a Youtube durant aquest any.

Per la seva banda, Davide Livermore, qui serà la seva parella lingüística, ha incidit que l'objectiu fonamental de qualsevol idioma és la comunicació i ha posat en valor que des que està a València com a intendent del Palau de les Arts mai ningú li ha deixat fora de cap conversa per no parlar valencià. Així, ha assegurat que li "encanta" que una llengua s'erigeixi com a "arrel" d'un poble però no sigui utilitzada com a eina d'exclusió.

De fet, ha explicat que ell mateix –natural de Torí, a la regió italiana de Piemont– pensa en piemontès, no en italià, però no des d'una visió política, sinó com la seva "arrel", i ha pronunciat unes paraules en aquesta llengua, fàcilment comprensibles per a l'auditori, al que ha dit que ningú li comprèn a Itàlia i sí a València. Així, ha dit que per a ell escoltar valencià és com escoltar "un idioma del nord d'Itàlia parlat per un italià del sud" i la seva sonoritat li és "molt fàcil".

Altres parelles 'distingides'

No és la primera vegada, però, que el Voluntariat pel Valencià d'Escola Valenciana compta amb el suport d'alguns representants públics. Tampoc és la primera vegada que es presenta a un espai públic. Per exemple, el novembre de 2011 es va presentar l'edició a les Corts Valencianes i va comptar amb el suport de diputats dels quatre grups parlamentaris de la cambra. Així, la diputada –que seria després consellera d'Educació–, María José Català, del PP, va ser la voluntària de la parlamentària i aprenent d'Esquerra Unida, Marga Sanz; mentre que el diputat de Compromís, Fran Ferri, va formar parella amb la diputada socialista Ana Barceló.

María José Català (PP), Ana Barceló (PSPV), Marga Sanz (EUPV) i Fran Ferri (Compromís) en la presentació de la campanya de voluntariat pel valencià

Un any després, el 2012, va ser el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, qui es va prestar per formar part d'una de les parelles lingüístiques del Voluntariat pel Valencià. Ferrer, en una mostra de suport de l'AVL a Escola Valenciana, va formar parella amb Analía Berga, una argentina interessada en aprendre valencià.

stats