Canvi climàtic
País Valencià28/07/2022

El govern espanyol aprova la reducció de les aportacions del transvasament Tajo-Segura

La mesura és rebutjada pels executius i regants del País Valencià, Múrcia i Andalusia

Daniel Martín / Efe

ValènciaEl govern espanyol ha acordat reduir de 38 a 27 hectòmetres cúbics la quantitat d'aigua a transvasar cada mes mitjançant l'aqüeducte Tajo-Segura quan s'arribi al nivell dos (n'hi ha quatre) de reserves dels embassaments d’Entrepeñas i Buendía, situats a les províncies de Guadalajara i Conca. Aquest grau dos s’activa quan els pantans acumulen menys de 1.300 hectòmetres cúbics d'aigua, que equivalen al 35% de la seva capacitat.

Cargando
No hay anuncios

La reducció s'inclou en el reial decret aprovat pel consell de ministres pel qual es modifiquen les regles d'explotació del transvasament. El document estableix els límits a la cessió de cabals amb l'objectiu, segons l'executiu estatal, d'evitar situacions d'excepcionalitat i períodes sense reserves suficients per transvasar. La mesura assumeix el dictamen cientificotècnic del Centre d'Estudis i Experimentació d'Obres Públiques (CEDEX) i compta amb l'aval de la Comissió Central d'Explotació del Transvasament i del Consell Nacional de l'Aigua.

La decisió, ja coneguda des de fa setmanes i que té l'oposició dels governs i regants del País Valencià, Múrcia i Andalusia, ha sigut rebuda amb desencís per part del Consell, que mitjançant el seu cap, Ximo Puig, ha insistit que el transvasament Tajo-Segura és "irrenunciable" per a un País Valencià que necessita "aigua suficient, de qualitat i a un preu assequible".

Cargando
No hay anuncios

En declaracions als mitjans de comunicació, Puig ha explicat que la Generalitat porta dies estudiant jurídicament el canvi de les regles d'explotació i que presentarà "tot tipus d'al·legacions". El president valencià també ha subratllat que el posicionament del seu executiu és "ben clar", i consisteix en el fet de no renunciar al transvasament Tajo-Segura, que ha sigut "un esforç de molts anys" i una inversió "molt productiva, que està generant molta riquesa a milers i milers de famílies".

Abaratir el preu de l'aigua dessalada

Amb tot, el cap del Consell ha admès que la Generalitat Valenciana és conscient del canvi climàtic i de les seves repercussions, i que per això no té "una posició tancada respecte a res". "El que hem de fer és garantir aigua de qualitat i a un preu sostenible que permeta el desenvolupament de l'agricultura i del nostre regadiu", ha afirmat Puig, en una clara referència a la necessitat d'abaratir el cost que suposa per als llauradors utilitzar aigua dessalada. En aquest sentit, el cap del Consell s'ha compromès a mantenir les converses amb el ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic des de la premissa que "l'única solució és el diàleg".