Canvi climàtic
País Valencià 28/07/2022

El govern espanyol aprova la reducció de les aportacions del transvasament Tajo-Segura

La mesura és rebutjada pels executius i regants del País Valencià, Múrcia i Andalusia

Daniel Martín / Efe
2 min
Algunes de les persones que van participar en la protesta celebrada al maig a Madrid contra la modificació del transvasament Tajo-Segura aprovada pel govern espanyol

ValènciaEl govern espanyol ha acordat reduir de 38 a 27 hectòmetres cúbics la quantitat d'aigua a transvasar cada mes mitjançant l'aqüeducte Tajo-Segura quan s'arribi al nivell dos (n'hi ha quatre) de reserves dels embassaments d’Entrepeñas i Buendía, situats a les províncies de Guadalajara i Conca. Aquest grau dos s’activa quan els pantans acumulen menys de 1.300 hectòmetres cúbics d'aigua, que equivalen al 35% de la seva capacitat.

La reducció s'inclou en el reial decret aprovat pel consell de ministres pel qual es modifiquen les regles d'explotació del transvasament. El document estableix els límits a la cessió de cabals amb l'objectiu, segons l'executiu estatal, d'evitar situacions d'excepcionalitat i períodes sense reserves suficients per transvasar. La mesura assumeix el dictamen cientificotècnic del Centre d'Estudis i Experimentació d'Obres Públiques (CEDEX) i compta amb l'aval de la Comissió Central d'Explotació del Transvasament i del Consell Nacional de l'Aigua.

La decisió, ja coneguda des de fa setmanes i que té l'oposició dels governs i regants del País Valencià, Múrcia i Andalusia, ha sigut rebuda amb desencís per part del Consell, que mitjançant el seu cap, Ximo Puig, ha insistit que el transvasament Tajo-Segura és "irrenunciable" per a un País Valencià que necessita "aigua suficient, de qualitat i a un preu assequible".

En declaracions als mitjans de comunicació, Puig ha explicat que la Generalitat porta dies estudiant jurídicament el canvi de les regles d'explotació i que presentarà "tot tipus d'al·legacions". El president valencià també ha subratllat que el posicionament del seu executiu és "ben clar", i consisteix en el fet de no renunciar al transvasament Tajo-Segura, que ha sigut "un esforç de molts anys" i una inversió "molt productiva, que està generant molta riquesa a milers i milers de famílies".

Abaratir el preu de l'aigua dessalada

Amb tot, el cap del Consell ha admès que la Generalitat Valenciana és conscient del canvi climàtic i de les seves repercussions, i que per això no té "una posició tancada respecte a res". "El que hem de fer és garantir aigua de qualitat i a un preu sostenible que permeta el desenvolupament de l'agricultura i del nostre regadiu", ha afirmat Puig, en una clara referència a la necessitat d'abaratir el cost que suposa per als llauradors utilitzar aigua dessalada. En aquest sentit, el cap del Consell s'ha compromès a mantenir les converses amb el ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic des de la premissa que "l'única solució és el diàleg".

stats