País Valencià 12/05/2017

Convoquen una manifestació per denunciar “l'espoli" als valencians

Podem, Esquerra Unida, Esquerra Republicana, la Intersindical i Escola Valenciana donen suport a la protesta

Daniel Martín
2 min
Els representants de les entitats impulsores de la Crida pel finançament valencià

ValènciaAcabar amb el "maltractament financer sostingut", posar fi a "l’espoli sistemàtic" i recuperar "les claus de la caixa". Aquestes són les reivindicacions que sustenten la crida pel finançament valencià que diversos partits i organitzacions d’esquerres i nacionalistes van fer ahir a València i que culminarà amb una manifestació el proper 10 de juny.

Entre els partits que fan costat a la convocatòria es troben Podem, Esquerra Unida o Esquerra Republicana del País Valencià, a més de la Intersindical Valenciana i Escola Valenciana. Destaca l'absència de les dues forces que conformen el govern valencià, PSPV i Compromís, i especialment del principal partit de la coalició, el Bloc Nacionalista Valencià, així com dels sindicats CCOO i UGT.

De fet, al voltant del debat del sistema financer, la setmana passada la líder de Compromís, Mónica Oltra, va recordar que la coalició defensa "un concert econòmic solidari" per a totes les comunitats autònomes que permeti que la recaptació es dugui a terme als territoris i després es faci una "redistribució solidària amb aquells territoris que tenen menys".

Sobre la possibilitat que PSPV i Compromís se sumin a la manifestació, Antoni Infante, coordinador de la Plataforma Pel Dret a Decidir, una de les entitats convocants de la protesta, va explicar que "cap partit ens ha dit clarament que no. Nosaltres som un grup motor. Esperem que d’ací al 10 de juny s'hi vagin sumant més forces i entitats".

La figura política més destacada en la presentació de la manifestació va ser el portaveu a les Corts de Podem, Antonio Montiel, que va assegurar que "cada vegada més ciutadans s’adonen de la relació directa entre les retallades i l'injust finançament que patim els valencians".

Montiel també va traslladar el focus al govern valencià, a qui va reclamar "augmentar la recaptació fiscal i una lluita més intensa contra el frau" que permetin dur a terme més polítiques socials i una redistribució més gran de la riquesa.

Per la seva banda, Francesc Sanxis, vicesecretari d’organització d’Esquerra Republicana del País Valencià, va subratllar com "progressivament" els mitjans de comunicació es fan ressò de "l’espoli que patim", tot i que va lamentar l'absència d’una televisió i una ràdio públiques que "expliquen quina és la realitat dels valencians".

stats