País Valencià 09/10/2013

"Aquells que miren altres identitats estan menyspreant la nostra història": el discurs de Fabra en 10 frases

El president de la Generalitat Valenciana ha defensat el tarannà dialogant dels valencians davant aquells que volen "desestabilitzar l'equilibri d'Espanya"

Salvador Almenar
2 min

València1. "Hui commemorem que Alacant, Castelló i València són Comunitat Valenciana. Enaltim la nostra senyera com a símbol de la personalitat pròpia d'un poble que no s'inclina davant de res ni davant de ningú".

2. "Defensem el valencià com a llengua pròpia i rebutgem postures que intenten ferir allò que millor ens identifica. Exigim el respecte i la dignitat inherents a la nostra llengua. Honrem també el nostre himne, reivindiquem el nostre camp i reconeixem la nostra indústria tradicional".

3. "Els nostres distintius propis expressen una profunda sensibilitat cap al recorregut històric i cap al futur que volem compartir. I som nosaltres, els valencians, els únics autors i hereus de la consciència del nostre poble".

4. "[Les senyes d'identitat] són un sentiment compartit per la immensa majoria dels valencians, i aquells que miren a altres identitats estan menyspreant la nostra història, la nostra cultura i la nostra llengua".

5. "Els valencians som espanyols. Espanyols amb vocació autonòmica i tradició constitucional, i ens sentim units a la resta de pobles que conformen la nostra Nació [Espanya], una de les més antigues d'Europa".

6. "La Comunitat Valenciana en els últims 10 anys ha experimentat un creixement poblacional [...]. Este fet, unit a un acreditat finançament autonòmic insuficient, ha creat una situació de desequilibri en els nostres comptes que tractem de solucionar. Sabem que no hi ha diners, però també entenem que el poc que hi ha cal repartir-ho millor".

7. "Tots tenim els mateixos drets i obligacions, però, no obstant això, no tots som tractats de la mateixa manera. Cada vegada es fa més evident la diferència entre els que dialoguem amb voluntat de negociar i els que utilitzen l'amenaça per desestabilitzar l'equilibri d'Espanya. I això, senzillament, no pot ser".

8. "A la Comunitat Valenciana hem fet grans esforços i hem sigut molt responsables, la qual cosa ens permet anar amb el cap ben alt a totes les institucions nacionals i europees".

9. "Tinc un projecte ferm i clar de la Comunitat que vull. Un projecte definit per als ciutadans i impulsat per les administracions. [...] La Comunitat Valenciana que volem és una comunitat que lluitarà sempre pels seus ciutadans. Per rebre l'aigua que és de tots, per executar el corredor mediterrani, per rebre unes inversions adequades de l'Estat, per canviar el model de finançament i, sobretot, per fer de l'ocupació el millor instrument per millorar el benestar".

10. "Per primera vegada des de fa més de 6 anys, hui tenim menys aturats que l'any anterior. Més de 5.100 ciutadans de la Comunitat han deixat d'estar aturats en l'últim any. Tinc un compromís amb la societat valenciana, acabarem l'any amb menys desocupats dels que teníem a l'inici".

stats