País Valencià 10/06/2017

Milers de valencians reclamen la fi de "l'espoli" financer

La protesta ha comptat amb la presència del conseller d'Hisenda, Vicent Soler, i la secretària autonòmica, Clara Ferrando

Daniel Martín
3 min
Pancarta de la capçalera de la manifestació.

ValènciaMilers de ciutadans s'han sumat aquesta tarda a la Crida pel Finançament feta per prop de 100 entitats entre partits polítics, sindicats i associacions que han recorregut els carrers de València per reclamar "la fi de l'espoli fiscal que pateix el País Valencià".

En la seva primera convocatòria, la protesta ha aconseguit una participació semblant a les tradicionals manifestacions del 25 d'abril i el 9 d'octubre, cosa que, als ulls del president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, demostra que la reivindicació "d'un tracte just dels valencians comença a ser transversal". En la mateixa línia s'ha expressat el portaveu de la Intersindical Valenciana, Vicent Maurí, que ha subratllat que la d'avui és la primera iniciativa d'un moviment que ha de créixer".

La protesta no ha comptat amb el suport de Compromís, la principal força del nacionalisme valencià, ni del PSPV, precisament els dos partits que conformen el govern del Botànic. Sí que ha disposat de la participació de Podem, Esquerra Republicana del País Valencià i Esquerra Unida, representats pels seus màxims dirigents.

En el cas de Compromís s'ha optat per "donar llibertat" a les agrupacions municipals que, en diferents localitats, sí que han donat suport a la convocatòria. També s'ha sumat a la protesta el corrent Bloc i País del Bloc Nacionalista Valencià i han estat presents la coordinadora general del partit, Àgueda Micó, el portaveu a les Corts de Compromís, Fran Ferri i la diputada Mónica Álvaro.

Suport de la conselleria d'Hisenda

Tot i que Compromís i PSPV no han fet costat orgànicament a la manifestació, sí que ho han fet mitjançant els seus representants al departament d'Hisenda el conseller, Vicent Soler, i la secretària autonòmica, Clara Ferrando.

Soler ha destacat que la protesta d'avui "va en la direcció correcta". "Cal que cada realitzem més accions, i que cada cop siguin més unitàries i inclusives, ja que la força del Consell per negociar amb el govern central creix quan més suport té de la ciutadania".

Per la seva banda, Clara Ferrando també ha valorat positivament la reivindicació i ha emplaçat la ciutadania a participar en la convocatòria que "es durà a terme a la tardor, abans de la presentació dels pressupostos", i en la qual sí que està prevista una implicació més gran del govern valencià.

Des d'Escola Valenciana, el seu portaveu, Àngel Martí, que ha manifestat que no entén "la falta d'implicació en la protesta del govern valencià", ha assegurat que les entitats estan disposades a "ocupar un lloc secundari" si el govern valencià assumeix el comandament de la reivindicació.

Una manifestant mostra el cartell de la convocatòria de la' Crida pel finançament valencià'.

Reforma del sistema de finançament o concert econòmic

La secretària autonòmica també ha valorat les negociacions que es duen a terme per reformar el sistema de finançament i ha admès que, en vista de la negativa de les comunitats autònomes més ben finançades a renunciar a les aportacions que reben, la clau és que el govern central transfereixi una part més gran dels seus recursos a les autonomies.

Des d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà ha assegurat que la solució no està en la reforma del sistema de finançament. El que cal és que "els valencians disposin de les claus de la caixa, és a dir, un concert econòmic com el del País Basc".

"Sí que és espoli"

En la mateixa línia s'ha expressat la portaveu de la Crida pel Finançament Valencià, Raquel Gómez, que ha assegurat que "el que pateix el País Valencià sí que mereix ser qualificat d'espoli". "Realment ens lleven allò que és nostre".

stats