Coronavirus
País Valencià25/01/2021

El País Valencià passa de tenir una incidència baixa a liderar la mortalitat

Suma més decessos per coronavirus que Andalusia i Madrid juntes en l'última setmana

Daniel Martín

ValènciaUna seroprevalença més baixa, al desembre la taxa de ciutadans del País Valencià amb anticossos contra el covid-19 no superava el 5,7% quan la mitjana estatal era del 9,9%, un clima menys fred que ha originat que la població mantingui una important interacció social i una realització de proves PCR inferior amb una taxa de 466,92 per cada 100.000 habitants davant una mitjana estatal de 561,22. Aquests són els tres principals motius que segons Rafael Ortí, president de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Higiene (SEMPSH) de l’escalada de contagis i sobretot de víctimes que pateix el País Valencià, que ha passat de ser una de les autonomies amb menys incidència durant la primera onada a liderar la xifra de morts, 97 aquest dilluns, 4.102 des de l'inici de la pandèmia i 345 durant els últims set dies, més que les defuncions d’Andalusia i la Comunitat de Madrid juntes (336).

A més de les víctimes, la pitjor conseqüència de la transmissió "sostinguda i controlada" -com aquest dilluns ha reconegut la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló- és la saturació dels hospitals, amb una ocupació de llits per part de malalts per coronavirus del 43,52% (la més alta de l'Estat) i del 61,37% en el cas de les unitats de cures intensives (UCI), unes xifres molt superiors a la mitjana estatal, que són del 23,94% i del 40,38% respectivament. Aquesta situació ha obligat a habilitar els salons d’actes i cafeteries per acollir malalts. Una mesura a la qual s'ha afegit el trasllat de persones infectades a centres sanitaris de campanya, l'ajornament d'operacions no urgents i la derivació de pacients a la sanitat privada. És el cas de l’Hospital Clínic de València, que trasllada tots els parts a un hospital privat. Per a Rafael Badenes, anestesista d’aquest centre sanitari, la situació és "desesperant" i “d'extremíssima gravetat”. "Si segueix aquesta tendència, podria arribar el moment en què no puguem atendre tots els malalts que ho necessiten”, ha afirmat en declaracions a À Punt.

Cargando
No hay anuncios

Les pors de Badenes podrien fer-se realitat, ja que tot i que als hospitals valencians ja hi ha 4.777 persones ingressades i 607 pacients en llits de crítics, la previsió és que la situació empitjori. Així ho indiquen els 8.459 nous positius registrats aquest dilluns (prop del rècord de 9.810 de dimecres passat), que se sumen a una incidència acumulada en els últims 14 dies de 1.339,67 casos per 100.000 habitants i 481,62 en els últims 7 dies. "Potser ja hem arribat al pic de contagis, però no de detecció, perquè els símptomes tarden un dies en aparèixer. Evidentment, i açò és el més greu, tampoc hem arribat al pic hospitalari, per al qual potser encara falten 20 dies", ha pronosticat Rafael Ortí.

Per fer front a l’allau d'infeccions, aquest dilluns han entrat en vigor noves restriccions que inclouen el tancament autonòmic i el tancament perimetral de 13 grans ciutats (les que superen els 50.000 habitants) durant els caps de setmana i els festius, a més de la prohibició de les reunions a casa entre bombolles de convivència diferents. Així mateix, les trobades fora dels domicilis o en espais públics estan limitades a dues persones, que, en aquest cas, sí que poden ser de dos nuclis de convivència distints. També es manté el tancament de la restauració. El comerç només pot estar obert fins les 18 h a excepció dels establiments essencials com botigues d’alimentació o farmàcies. Les mesures estaran en vigor fins al 15 de febrer.

Cargando
No hay anuncios

Per al president de la SEMPSH les restriccions són "insuficients". "L’única mesura efectiva és el confinament domiciliari, ja que el tancament de grans ciutats sense l’obligació d’estar a casa i amb els comerços oberts pot afavorir les aglomeracions", ha dit, i ha afegit: "Anem sempre 20 dies tard, l’únic que fem és prendre mesures reactives i mai preventives".