Espanya exigirà una PCR o test d'antígens als britànics que viatgin a les Balears i no estiguin vacunats

Acaba amb la barra lliure per als viatgers procedents del Regne Unit després que Londres aixequés les restriccions per quarantena

2 min
Imatge d’arxiu de turistes a les Balears.

MadridCanvi de posicionament d'Espanya tot just quatre dies després que Londres tragués les Balears del semàfor vermell i suprimís la quarantena obligatòria per als retornats al Regne Unit. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat en una entrevista a la SER que a partir de dimecres acabarà amb la barra lliure per als viatgers britànics que viatgin al territori insular i que serà obligatori que compleixin els requisits de la majoria de visitants procedents d'Europa: presentar una PCR negativa o test d'antígens si no poden acreditar la pauta de vacunació completa per poder entrar a les quatre illes.

Sánchez ha negat que fos una qüestió diplomàtica, però la decisió arriba després de setmanes de pressió manifesta per part de les autoritats espanyoles perquè Londres aixequés també la quarantena obligatòria a les Canàries, que continua de color vermell en el mapa covid. És més, s'ha pres en coordinació entre els ministeris d'Exteriors, Interior, Sanitat i Indústria i Turisme i s'aplicarà de forma imminent en un màxim de 72 hores, és a dir, el temps mínim per donar espai als turoperadors, segons ha assenyalat el president espanyol.

La Moncloa ha justificat la mesura amb el fet que les dades que arriben del Regne Unit són preocupants perquè tenen uns contagis "molt per sobre dels 150 casos per 100.000 habitants els últims 14 dies", en paraules de Sánchez. Per això creu que cal prendre mesures addicionals tenint en compte també l'alerta per la variant delta a Europa.

Els brots en festes de final de curs

Ara bé, Sánchez ha fet una crida a la tranquil·litat en tot moment i ha tret importància als grans brots generats per les festes de final de curs a les Balears. Al seu parer, la immunització amb almenys una dosi de la meitat de la població espanyola, sumat al fet que aquesta setmana arribaran fins a sis milions de vacunes –un nou rècord–, s'està traduint i se seguirà traduint amb una baixa hospitalització i ingressos a l'UCI tot i el repunt de contagis entre gent jove –la incidència acumulada porta tres dies seguits creixent al conjunt de l'Estat i també a Catalunya.

La presidenta de les Balears, Francina Armengol, va demanar a Sanitat Exterior que exigís proves covid-19 en origen als britànics que visitin l'arxipèlag, així com "fixar controls d'entrada estrictes i segurs" tant en ports com aeroports. De fet, fins ara l'exigència per als mateixos turistes procedents d'altres punts de l'Estat era més gran que per als ciutadans del Regne Unit. Per volar a Eivissa des de Barcelona, a tall d'exemple, cal presentar un test d'antígens o PCR negativa, o bé almenys tenir una dosi de la vacuna. Sánchez ha destacat les ganes de mobilitat de la ciutadania espanyola, que s'ha descarregat més de dos milions de certificats verds digitals, i les ganes que té la població de vacunar-se, d'obrir l'economia i recuperar "la nostra normalitat".

stats