País Valencià 04/06/2013

Els catalans Manel Esteller Badosa i Francesc Xavier Vives i el valencià Xavier Querol, premis Jaume I

Aquests guardons de prestigi internacional arriben enguany a la 25a edició. El jurat dels premis, dotats amb 100.000 euros, el conformen una vintena de Premis Nobel

Ara
2 min

ValènciaEls catalans Manel Esteller Badosa i Frances Xavier Vives, el valencià Xavier Querol Carceller, el murcià Pedro Espinosa Martínez i el sorià Jesús Fernando San Miguel Izquierdo i el doctor Antonio González Colas són els guanyadors de la 25a edició dels Premis Jaume I. El president de la fundació Jaume I, el científic valencià Santiago Grisolía, ha anunciat aquest dimarts al matí els noms del sis guardonats escollits per un jurat format per una vintena de Premis Nobel.

El premi en la categoria d'Investigació Bàsica ha estat atorgat al doctor Manel Esteller Badosa. Aquest català nascut a Sant Boi de Llobregat treballa a l'hospital Duran i Reinals de l'Hospitalet de Llobregat. És director del programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'institut d'investigació Biomèdica de Bellvitge.

En la categoria d'Economia el guardó ha estat per al professor Xavier Francesc Vives Torrents, expert en economia i finances i professor a l'Institut d'Estudis Superiors de l'Empresa. Aquest economista nascut a Barcelona ha dedicat bona part dels seus estudis a la banca i a la integració financera europea.

El guardonat en l'àrea de Noves Tecnologies ha estat el doctor en informàtica Antonio González Colas, actualment director de l'Intel-UPC Barcelona Research Center i catedràtic de la Universitat Politècnica de Barcelona al departament d'Arquitectura de Computadors.

D'altra banda, el valencià, natural de Morella, Xavier Querol Carceller ha estat el premi Jaume I de Medi Ambient. Querol és doctor en Ciències i professor d'Investigació a l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua.

El Jaume I en Investigació Mèdica s'ha atorgat a Jesús Fernando San Miguel Izquierdo, natural de Sòria. i considerat un gran expert en malalties hematològiques. Per últim, el premi Emprenedor d'aquesta edició dels Premis Jaume I ha estat per a l'empresari murcià Pedro Espinosa Martínez, creador de la cadena de gelateries Llaollao.

stats