País Valencià 30/10/2012

La manca d'ingressos obliga a reduir en 1.000 milions el pressupost de la Generalitat Valenciana per al 2013

El govern valencià presenta un pressupost consolidat de 13.940 milions d'euros, un 9% menys que en l'exercici anterior. La Generalitat Valenciana defensa uns comptes "austers" però "centrats" en la despesa social

Salvador Almenar
2 min
El conseller d'Hisenda, José Manuel Vela, detalla el pressupost de 2013.

ValènciaLa delicada situació financera de la Generalitat Valenciana i la manca d'ingressos de l'administració presidida per Alberto Fabra han obligat el govern valencià a elaborar uns pressupostos per al 2013 d'aproximadament 1.000 milions menys que en l'exercici anterior. Els comptes presentats aquest matí pel conseller d'Hisenda, José Manuel Vela, mostren que el pressupost consolidat es redueix un 9,08% respecte al del 2012, i se situa en els 13.940,45 milions d'euros.

Concretament, el pressupost de la Generalitat Valenciana (sense comptar les empreses públiques) per al proper any és de 12.748 milions d'euros. Tots els capítols del pressupost pateixen una caiguda, excepte el referit a les despeses financeres. El conseller Vela ha explicat que el capítol III s'incrementa un 55% "per l'augment d'aquestes despeses per la situació dels mercats de deute, el mecanisme extraordinari previst pel govern central de pagament a proveïdors i, finalment, per l'engegada del fons de liquiditat autonòmic".

Vela ha reiterat que tot i ser uns pressupostos "austers i reals" i que no gasten "allò que no en tenen", els comptes per al 2013 "mantenen" totes les prestacions socials. El titular d'Hisenda ha destacat que el 88,9% del pressupost va destinat a despesa social, la qual cosa significa que "quasi nou de cada deu euros van destinats a les persones". Tot i haver patit una retallada en els diners destinats a aquests departaments, Sanitat aglutina el 38,8% de la despesa social, Educació el 32,1% i Justícia i Benestar Social el 7,4%. Totes les conselleries valencianes han vist reduïdes les seves partides a excepció de Governació, que ha vist incrementat el seu pressupost en un 1,7%.

El límit marcat per llei per emetre deute públic i la important caiguda dels ingressos han condicionat l'elaboració d'aquests pressupostos. El mateix conseller Vela ha explicat que la caiguda d'ingressos prevista en els pressupostos és del 7,1%, tot i que els ingressos de la Generalitat Valenciana per la via de l'IVA cauran un 12,9%.

stats