País Valencià 21/12/2017

PSPV, Compromís i Podem aproven els pressupostos de la Generalitat Valenciana del 2018

Les tres formacions han acordat crear una comissió de seguiment per vigilar-ne el compliment

Europa Press / Ara
2 min
Els principals dirigents de PSPV, Compromís i Podem signant l'acord de seguiment dels pressupostos de 2018.

ValènciaEl ple de les Corts Valencianes ha donat llum verda als pressupostos de la Generalitat del 2018 gràcies al suport de PSPV, Compromís i Podem, grup que finalment ha validat els comptes malgrat les reticències mostrades en un primer moment en considerar que no s'havien atès prou les seves prioritats en matèries com habitatge i educació.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha celebrat que el País Valencià és "una de les primeres comunitats autònomes que té aprovats els pressupostos" i ha assegurat que s'ha demostrat que la diversitat "no és sinònim d'inestabilitat, sinó al contrari".

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha defensat que el pressupost és "equilibrat i raonable". En el mateix sentit s'ha expressat la portaveu adjunta de Compromís, Mireia Mollà, que ha assegurat que aquest era un "bon pressupost" fa dos mesos però que ara "és millor" i serveix per "revertir anys d'injustícies i drets arrabassats".

Per la seva banda, el diputat de Podem David Torres ha recordat que quan es va presentar el pressupost va sentir una "profunda decepció" perquè no eren uns comptes que "consolidaven el canvi", però que després d'incloure 145 de les seves esmenes "els valencians tindran uns pressupostos per fer efectius els seus drets socials".

Pacte de seguiment dels pressupostos

PSPV, Compromís i Podem han signat un acord de seguiment dels pressupostos que estableix que el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, expliqui cada trimestre el grau de desenvolupament dels comptes i que blinda les partides socials dels comptes. Ximo Puig, Mónica Oltra i Antonio Estañ han assegurat que amb aquest acord el pacte queda blindat davant de qualsevol terratrèmol intern i extern.

"Privilegis a patronal i sindicats"

Una visió ben contrària és l'expressada per la presidenta i síndica del Partit Popular valencià, Isabel Bonig, que ha criticat la "ideologia" que envolta els pressupostos que "mantenen privilegis franquistes amb subvencions directes a la patronal i als sindicats més representatius" en lloc de "Càrites o Creu Roja".

"Com expliquen als valencians que donem una subvenció directa a l'exmagistrat Baltasar Garzón expulsat de la carrera judicial i no a Creu Roja, o que s'apujaran en més de 300 milions els impostos per obrir 'teleoltra' i endollar els seus amics en agències, i no per a sanitat o acabar amb els barracons?", s'ha preguntat Bonig.

La portaveu de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, ha justificat el seu rebuig als pressupostos perquè "són impossibles de complir, no són tan socials com haurien de ser ni els que necessitem en aquests temps en què vivim".

Un pressupost de prop de 20.000 milions

Els pressupostos, que van començar el camí parlamentari el 16 de novembre, ascendeixen a 19.956.000 d'euros, cosa que suposa un increment del 12,6% respecte dels comptes del 2017, dels quals 15.224,1 milions, un 6,7% més, són per a despesa no financera.

stats